Dit is waarom we altijd gaan gapen als iemand anders gaapt

gapen

Dus daarom is het zo aanstekelijk als iemand gaapt!

Je kent het waarschijnlijk wel: als iemand anders gaapt, kun je er de klok op gelijkzetten dat jij enkele seconden later ook zit te gapen. Hoe kan het toch dat het fenomeen zo ontzettend aanstekelijk is?

Er bestaan verschillende theorieën.

Theorie 1: imitatiegedrag

De eerste theorie over gapen is dat het imitatiegedrag is. Wetenschappers die deze theorie aanhangen zijn ervan overtuigd dat gapen aangeleerd gedrag is. Deze conclusie hebben ze getrokken door kleine kinderen te observeren en erachter te komen dat deze de reflex om te gapen niet hebben.

Theorie 2: communicatie

Een andere theorie is dat gapen een manier van communicatie is. Volgens wetenschappers die in deze theorie geloven gapen we om te laten zien dat we moe zijn, ons vervelen of honger hebben. Het imiteren van iemand die gaapt is volgens deze onderzoekers een manier om contact te zoeken met de andere gaper.

Theorie 3: empathisch vermogen

Een andere, hele gangbare theorie is dat we gapen als een ander gaapt door ons inlevingsvermogen. We willen dan laten zien dat we met diegene ‘meeleven’. Gaap jij altijd als een ander ook gaapt? Dan is dat dus volgens deze wetenschappers een teken van een groot inlevingsvermogen.

Lees ook: Belangrijk om te weten: zó merk je dat je baarmoederhalskanker hebt

Dit bericht bewaren? Pin hem dan op Pinterest
Bron: Viva | Beeld: PxHere