Altijd moe? Door deze gewoontes blijf je je vermoeid voelen

vermoeid voelen

Bepaalde gewoontes kun je beter afleren voor een energieker gevoel

We snappen allemaal dat je overdag niet zo alert bent als je de hele nacht hebt doorgehaald of wakker lag. Het gebeurt. Maar hoe kan het dat je je vermoeid voelt terwijl je ’s avonds wel goed hebt geslapen? Er is een aantal redenen voor. Wij sommen ze op.

Je laat de sportschool voor wat het is

Als je moe bent, is het zo verleidelijk om je vermoeide lichaam op de bank te laten rusten. Opstaan en naar de sportschool gaan klinkt dan alles behalve aanlokkelijk. Ons advies? Wél gaan. Door regelmatig te sporten verbeter je je conditie en uithoudingsvermogen, waardoor er meer zuurstof en voedingsstoffen naar je weefsel gaan. Hierdoor ga je je op de lange termijn minder vermoeid voelen.

Je drinkt te weinig water

Twee liter water per dag drinken klinkt als enorm veel glazen water, zeker als je liever frisdrank of fruitsappen drinkt. Maar echt, genoeg water drinken maakt een groot verschil als je normaal gesproken te weinig drinkt. Je bloedvolume vermindert als je te weinig water drinkt, waardoor je je vermoeid voelt. Houdt het daar op? Nee. Je hart pompt minder efficiënt wanneer je te weinig water drinkt. Hierdoor bereiken zuurstof en voedingsstoffen je spieren en organen minder snel. Ook dan raak je eerder vermoeid.

Je krijgt te weinig ijzer binnen

Elke amateur voedingsdeskundige kan voor je uittekenen dat je bloedarmoede krijgt als je structureel te weinig ijzer binnenkrijgt. Mensen met bloedarmoede voelen zich vaak traag, prikkelbaar, zwak, moe en hebben moeite met concentreren. Wie daar op zit te wachten? Precies, helemaal niemand. Zorg daarom dat je genoeg ijzer binnenkrijgt. Lekkere en makkelijke manieren om het binnen te krijgen is door meer rundvlees, bonen, tofu, eieren, groene bladgroenten, noten en pindakaas te eten

Je bent te perfectionistisch

Het is goed dat je dat klusje naar behoren wilt klaren, maar sla er niet in door. “Streven naar perfectie is onmogelijk, omdat je dan veel harder en langer moet werken dan nodig”, verklaart Irene S. Levine, professor in de psychiatrie aan de New York University of Medicine. Haar advies? Geef jezelf doelen met een tijdslimiet en respecteer die limiet. Zo ga je niet langer met iets bezig dan nodig is en vermoei je jezelf niet onnodig.

Je stresst om kleine dingen

Elk mens ervaart weleens stress, maar probeer niet in te zitten over de kleine dingen. Roept je baas je zomaar in zijn kantoor? Ga dan niet meteen van het ergste uit. Wees bij het boeken van vliegtickets ook niet bang dat er straks wat misgaat in het vliegtuig. Je zorgen maken om de kleine dingen zorgt ervoor dat je jezelf mentaal uitput. Het gevolg? Inderdaad, chronische vermoeidheid.

Je houdt er een ongezond voedingspatroon op na

Het is zo lekker om zo nu en dan je tanden in een verse hamburger te zetten. Heerlijk! Geniet hier alleen wel van met mate. De koolhydraten in ongezond eten als fastfood worden door het lichaam snel omgezet en als glucose in het bloed opgenomen. Hierdoor kun je die after dinner dips ervaren en je vermoeid voelen. Probeer trage koolhydraten te kiezen. Het duurt langer voor je lichaam deze kan omzetten en zo voorkom je dat je je opeens moe voelt. Denk aan de volkoren versies van rijst, pasta en brood.

Een rommelig bureau

Sommige mensen hamsteren erop los en steeds meer spullen belanden op het bureau. Het resultaat is een rommelig bureau en een vermoeid gevoel. Je focust je onbewust continu op alles wat op je bureau staat, want je brein wil dit allemaal verwerken. Zorg daarom voor een net bureau.

Lees ook: Op deze tijden moet je juist niet eten om af te vallen, zo beweert onderzoek

Bron: Margriet | Beeld: Unsplash