Gynaecoloog adviseert: ‘Verspil je geld niet meer aan deze producten’

producten gynaecoloog

Deze producten kunnen je vaginale gezondheid in de weg staan

De meeste vrouwen weten wel dat er geen dure zeep of reinigingsproducten nodig zijn om hun private parts goed te verzorgen. Toch zijn er volgens de Amerikaanse gynaecoloog Staci Tanouye nog altijd producten waaraan we geld uitgeven terwijl ze helemaal niet gezond voor ons zijn. In een TikTok-video geeft ze verheldering.

Drie producten

Gynaecoloog Tanouye benoemt drie producten die ze vroeger gebruikte, maar liever laat staan nu ze weet wat ze doen met je gezondheid. In een TikTok-video die honderdduizenden keren is bekeken, somt ze op dat ze nooit meer geld uitgeeft aan bruisballen, strings en inlegkruisjes. Deze drie dingen zouden namelijk alleen maar vervelende gevolgen hebben voor het welzijn van je vagina. Waarom dat zo is, legt Tanouye uit aan Well + Good.

Bruisballen

Bruisballen geven net een beetje extra luxe aan je ontspannen bad. Met hun heerlijke geur en vrolijke kleurtjes lijken ze dan ook heel onschuldig, maar volgens dokter Tanouye is niet minder waren. “Bruisballen bevatten geuren met hoge pH-waarden die je vaginale bacteriën kunnen verstoren en tot huidirritaties kunnen leiden.” Door die verstoring kan de balans tussen ‘goede’ en ‘slechte’ bacteriën in dit gebied de verkeerde kant op slaan. Daardoor loop je meer risico op vervelende kwaaltjes als ontstekingen. Wil je toch een ontspannen geurtje bij je bad, dan raadt de gynaecoloog aan om gewoon een geurkaarsje aan te steken.

Strings

Dokter Tanouye geeft toe dat er geen wetenschappelijk onderzoek bestaat dat aangeeft dat strings slecht zijn voor je vaginale gezondheid. Toch raadt ze, net als veel gynaecologen, af om veel strings te dragen. “Theoretisch gezien vergroten strings het risico dat je bacteriën van voor naar achter verplaatst en daarmee het risico op infecties.” Vooral vrouwen die snel last krijgen van urineweginfecties of schimmelinfecties kunnen daarom beter niet te vaak een string aantrekken. Niet alleen de vorm, maar ook de soort stof is volgens Tanouye van groot belang. De vuistregel? Kies zoveel mogelijk natuurlijke stoffen, zoals katoen, en laat synthetisch ondergoed achterwege.

Inlegkruisjes

Inlegkruisjes kunnen een uitkomst zijn in de dagen rondom je menstruatie. Volgens Tanouye is het dan ook geen probleem om er af en toe een te gebruiken. Toch ziet de arts dat veel vrouwen dagelijks inlegkruisjes gebruiken, bijvoorbeeld om afscheiding of urine op te vangen. “Dagelijks gebruik is geen goed idee, want ze laten geen lucht door en houden vocht vast tegen de huid. Daarmee vergroten ze het risico op huidirritatie en je zult juist meer natuurlijke afscheiding krijgen, omdat je vagina zichzelf vaker schoon zal maken”, legt Tanouye uit.

@dr.staci.t

Inspired by @whatsonvisface #learnontiktok #tiktokpartner @wearfigs #wearfigspartner #obgyn #nope

♬ original sound – Staci Tanouye, MD

Lees ook: Van voorkomen tot genezen: dit moet je weten over een vaginale schimmelinfectie

Bron: Well + Good | Beeld: Pexels