Een hartritmestoornis kun je herkennen aan deze 5 klachten

hartritmestoornis klachten
Het is belangrijk om een van deze vijf klachten te herkennen

Een hartritmestoornis wordt omschreven als een afwijking in het ritme van je hart. Meestal zijn deze stoornissen in het hart onschuldig. Toch kan het voorkomen dat het hart uiteindelijk minder goed werkt door de stoornissen. Een juiste behandeling is in dit geval zeker nodig.

Wees bewust van deze 5 klachten en herken tijdig een hartritmestoornis.

Hartritmestoornis

Hartslagen worden aangestuurd door een elektrisch netwerk in het hart. Dit wordt ook wel het prikkelgeleidingsysteem genoemd. Door een afwijking in dit systeem worden de hartritmestoornissen veroorzaakt. Vaak voel je zelf dat je hart sneller, langzamer of onregelmatiger klopt. Dit voelt vaak voor veel mensen onprettig. De kloppingen kunnen in aanvallen komen, afwisselend met een normaal hartritme. Een hartritme verandert plotseling bij een aanval en komt dan vaak even snel weer in het normale ritme terecht.

Klachten

Er zijn 5 klachten waar een hartritmestoornis aan herkent kan worden. Twijfel je zelf of je last kan hebben van een stoornis aan het hart? Let dan op de onderstaande klachten:

  • hartkloppingen en -overslagen
  • een licht gevoel in je hoofd, duizeligheid, (bijna) flauwvallen
  • kortademigheid
  • een pijnlijk of drukkend gevoel op je borst
  • een onprettig, angstig of benauwd gevoel

Andere klachten die voor kunnen komen bij hartritmestoornissen zijn tintelingen, een droge mond, hoofdpijn of misselijkheid. Er zijn ook gevallen bekend waarbij personen geen van de bovenstaande klachten ervaart, maar wel een hartritmestoornis hebben.

Behandeling

Herken je de bovenstaande klachten of is je hartslag vaak erg hoog of juist heel laag? Dan is het belangrijk om een afspraak te maken bij de huisarts. De arts kan het hart controleren aan de hand van een hartfilmpje. Mogelijk is er een uitgebreider onderzoek nodig om de juiste diagnose te stellen. Na de diagnose kan ook vastgesteld worden of de stoornis onschuldig is, of dat deze gevaarlijk is en behandeld moet worden. Bij een relatief onschuldige diagnose, kunnen kleine aanpassingen in een levensstijl veel klachten verminderen. Voorbeelden kunnen zijn om minder alcohol of koffie te drinken en minder zwaar te tafelen.

Lees ook: 6 symptomen van het carpaal tunnel syndroom

Dit bericht bewaren? Pin ‘m op Pinterest!

Bronnen: Margriet, Thuisarts.nl, Hartstichting | Beeld: Unsplash