Zo maak je in een handomdraai je herbruikbare mondkapje schoon

mondkapje schoon

Na elk gebruik heeft het mondkapje weer een opfrisbeurt nodig

De stoffen, herbruikbare mondkapjes die overal verkrijgbaar zijn, hebben meerdere voordelen. Ze zien er vaak wat leuker uit dan de wegwerpvariant, je kunt ze matchen met je outfit én ze zijn natuurlijk een stukje duurzamer. Maar hoe maak je de herbruikbare mondkapjes na gebruik weer goed schoon? Een kind kan de was doen!

Veelgemaakte fouten

Laten we allereerst op een rijtje zetten wat je níet moet doen met je herbruikbare mondkapje. De vuistregel luidt: maak ‘m schoon na één keer dragen. Draag het masker dus niet meerdere keren achter elkaar. Ga je met het openbaar vervoer en heb je zowel een heen- als een terugreis op de planning staan? Neem dan voor de zekerheid twee (herbruikbare) mondkapjes mee. Je mondkapje inspuiten met desinfecterende sprays is ook geen goed idee. Deze producten doden de bacteriën wel, maar kunnen ook chemische stoffen bevatten die je liever niet direct tegen je gezicht aandrukt.

In de wasmachine

Je herbruikbare mondkapje in de wasmachine mee laten draaien is natuurlijk de makkelijkste oplossing. De meeste katoenen maskers kunnen een hoge temperatuur van 60 ºC of 90 ºC goed aan. Er kan gewoon wasmiddel aan de machine toegevoegd worden, maar kies liever voor een middel met een neutrale geur of zonder parfum. Dat vleugje bloemengeur kan namelijk behoorlijk sterk (en irriterend) blijken als je het mondkapje urenlang bovenop je neus hebt zitten. Heb je een wasdroger? Ook daar kan het mondkapje gewoon in.

Snelle oplossing

Hoewel de wasmachine de makkelijkste oplossing blijft, is het zeker niet de snelste. Gelukkig is een handwasje ook gewoon mogelijk bij het mondkapje. Doe het mondkapje in een teiltje met heet water en wasmiddel. Je kunt ook water koken in de waterkoker en dit kort laten afkoelen: dan weet je zeker dat het goed warm is. Zeep het mondkapje in, spoel het meerdere keren goed uit en laat het dan ongeveer 5 minuten in warm water weken. Dep het mondkapje daarna droog of doe het in de wasdroger.

In 30 seconden

Een andere supersnelle methode om weer een fris mondkapje op te kunnen zetten? Die is weggelegd voor mensen met een kledingstomer. De hitte van de stomer kan bacteriën in het mondkapje namelijk ook terugdringen. Zet de kledingstomer recht op het mondkapje en stoom zo’n 30 seconden. Let wel, je verwijdert hiermee de bacteriën, maar geen vuil of oliën van je mondkapje. Het vuil dat achterblijft, zou acne rondom de mond kunnen verergeren. Een stomer is dus een goede tussenoplossing, maar doe je herbruikbare mondkapje alsnog regelmatig in de wasmachine.

Lees ook: Tandarts gaat met mondkapjeshack viraal op TikTok

Bron: Well + Good | Beeld: Unsplash