Hierom moeten er twee weken tussen het coronavaccin en een ander vaccin zitten

coronavaccin

Er is een goede reden voor

Wie onlangs een boosterprik heeft gehaald zal het misschien wel zijn opgevallen; er wordt gevraagd of je de afgelopen twee weken ook nog ergens anders voor bent gevaccineerd. Tussen de boosterprik en een andere vaccinatie moeten namelijk meer dan twee weken zitten en daar is een belangrijke reden voor.

Bijwerkingen

Het RIVM laat op hun site weten dat er tussen het coronavaccin en een ander vaccin minimaal twee weken moeten zitten. Een ander vaccin dan het coronavaccin kan bijvoorbeeld een reizigersvaccinatie of RVP-vaccinatie tegen polio en kinkhoest zijn. Mocht iemand kortgeleden zo’n ander vaccin hebben gehad, dan wordt er geadviseerd nog iets langer met het boostervaccin te wachten. “Het Covid-19-vaccin wordt in principe niet tegelijk met een ander vaccin toegediend”,  zo valt er te lezen op de website van het RIVM.

De reden hiervoor is dat er nog niet genoeg informatie bekend is over mogelijke bijwerkingen van verschillende vaccinaties kort na elkaar. “Er wordt daarom geadviseerd om tussen eerst een RVP-vaccin en daarna een Covid-19-vaccinatie minimaal zeven dagen aan te houden.”

Adviezen

Agnes Kant, gezondheidswetenschapper en directrice van bijwerkingencentrum Lareb, vertelt aan RTL Nieuws dat beter het zekere voor het onzekere genomen kan worden. “Die adviezen zijn er vanwege de bijwerkingen. We weten dat er bijwerkingen kunnen zijn, vaak mild, maar omdat de vaccins nog relatief nieuw zijn, willen we zeker weten welke bijwerking bij welk vaccin hoort.” Als er twee verschillende vaccinaties kort naar elkaar worden toegediend, is het lastig om te bepalen welke bijwerkingen bij welke vaccinatie optreden.

Uitzonderingen

Het advies van twee weken wachttijd geldt echter niet voor ‘noodvaccinaties’. Wanneer iemand last minute op reis gaat en daarvoor een prik nodig heeft, of wanneer iemand door een hond is gebeten en een tetanusprik moet, kan dat zonder wachttijd. “Een korter interval heeft geen negatief effect op de werkzaamheid van één van de vaccins”, aldus het RIVM.

Bij de griepprik en het coronavaccin is het juist weer andersom, want daarbij wordt juist geadviseerd dat ouderen eerst de griepprik nemen en daarna pas een coronaprik. “De reden hiervoor is dat deze vaccinaties minder flexibel zijn in te plannen dan een Covid-19-vaccinatie.” Meisjes die een vaccinatie tegen het HPV-virus willen, kunnen beter eerst dat vaccin nemen en twee weken daarna pas het coronavaccin.

Lees ook: Gezwollen en pijnlijke oksel na vaccinatie? Dit is de oorzaak

Bron: RTL Nieuws | Beeld: Pexels