Hoe goed ben je beschermd tegen een IC-opname na de boosterprik?

boosterprik

Is het de moeite waard om de extra prik te halen?

Veel mensen hebben inmiddels de derde coronavaccinatie, oftewel boosterprik, gehaald. Maar hoe goed ben je eigenlijk beschermd tegen het coronavirus en een IC-opname na de booster? De extra prik blijkt ‘zeer effectief’ na het eerste onderzoek van het RIVM. De boosterprik zou een bescherming van 98 procent bieden tegen een IC-opname. 

Bescherming boosterprik

De onderzoeksresultaten van het RIVM zien er hoopvol uit. De boosterprik zou 97 procent bescherming bieden tegen een ziekenhuisopname en 98 procent tegen een IC-opname. Verder bleek dat mensen die alleen hun basisvaccinatie(s) hadden vijf keer meer risico lopen om in het ziekenhuis te belanden dan mensen die ook geboosterd zijn. De kans dat je met een boosterprik op zak in het ziekenhuis of op de intensive care beland is een stuk kleiner dan wanneer je de booster (nog) niet hebt.

Kanttekening

De bescherming van de boosterprik lijkt dus erg effectief. Toch moeten we een kleine kanttekening bij dit onderzoek plaatsen. Het RIVM-onderzoek is namelijk gedaan in de periode dat de deltavariant nog dominant was in Nederland. Inmiddels heeft de omikronvariant die positie overgenomen en die is veel besmettelijker dan eerdere mutaties. Gelukkig is er ook positief nieuws, want omikron lijkt een stuk milder te zijn. Daardoor zou de kans op ziekenhuis- of IC-opname alsnog een stuk kleiner zijn. Echter, het RIVM stelt dat het niet mogelijk is om de effectiviteit van de booster op omikron vast te stellen.

Afname bescherming

Alleen de basisvaccinatie(s) lijkt dus niet meer voldoende bescherming te bieden. Na verloop van tijd neemt de effectiviteit namelijk af en een boosterprik zorgt ervoor dat je opnieuw antistoffen tegen het coronavirus aanmaakt. Hoelang je na de booster beschermd blijft, is nog onduidelijk. De komende maanden zal er opnieuw onderzoek worden gedaan naar de vaccineffectiviteit bij de boosterprik en omikronvariant.

Lees ook: De boosterprik en menstruatieklachten: dit is wat we daar nu over weten

Bron: Margriet, RIVM | Beeld: Pexels