Goed nieuws voor alle hondenliefhebbers: heb je een hond? Dan leef je langer!

Ze zijn niet voor niets de beste vriend van de mens

Bij alleen al het zien van dat blije koppie van buurhond Rex is jouw dag gemaakt. Ook dat gekwispel van Vikkie van twee huizen verderop laat jouw hart te smelten. Heb jij nog een éxtra reden nodig om de trotse eigenaar te worden van een lieve hond? Hier hebben we eentje: uit onderzoek dat gepubliceerd werd op Scientific Reports blijkt dat hondenbezitters langer leven!

Dit is heel goed nieuws!

Onderzoek

Zweedse onderzoekers deden de geweldige ontdekking dat honden ervoor zorgen dat je langer leeft. De onderzoekers namen de gegevens van 3,4 miljoen mensen in de leeftijd 40 tot 80 jaar met een geschiedenis aan hartkwalen onder de loep. Degenen die een hond hadden, leden minder vaak aan hart- en vaatziekten dan mensen zonder trouwe vierpoter. Volgens de onderzoekers is dit te verklaren door de hoeveelheid beweging die hondenbezitters krijgen ten opzichte van alleenstaanden. Een hond moet immers een paar keer per dag uitgelaten worden. Die stevige wandeling zorgt voor een betere conditie, je immuunsysteem krijgt een boost en je bent minder vatbaar voor een griepje.

Wandeling

Maar dat is nog niet het enige. Je immuunsysteem wordt beter door de buitenlucht, maar ook die knuffelsessie met de harige vriend geeft je immuunsysteem een oppepper. Dit komt doordat je hond veel bacteriën en vuil met zich meedraagt, waardoor je lichaam meteen antistoffen aanmaakt. En tot slot -maar zeker niet onbelangrijk- mensen die een hond hebben zijn socialer en leiden een gelukkiger leven. Als je met je hond een ommetje door het park maakt, heb je sneller een gesprek met vreemden dan wanneer je alleen een wandeling maakt.

Cijfers

Als je alleenstaand bent en geniet van het gezelschap van een hond neemt het risico tot overlijden met 33 procent af. Ook de kans op een hartaanval neemt af met maar liefst 11 procent. Heb je wel een partner? Dan neemt de bijdrage van je hond voor een langer leven wat af, dan heb je 15 procent minder kans op hart- en vaatziekten. Hoe dan ook, genoeg redenen om een hond te nemen!

Lees ook: Voor alle hondenliefhebbers: dít hondenras past het beste bij jouw sterrenbeeld

Wil je dit artikel bewaren? Pin ’t op Pinterest!

Bron: Gatsby | Beeld: Pexels