Honderd jaar worden? Zo doe je dat op een glansrijke manier

Dit lijkt ons wel wat

Niemand is onsterfelijk -en dat is maar goed ook- maar daarom is het des te mooier als je op een glansrijke manier oud mag worden. Je vaak in het zweet werken in de sportschool, elke dag gezond eten of geen alcohol nuttigen; hoe kun je ervoor zorgen dat je gezond ouder wordt?

Zo doen ze het dus.

Opvallend

Die borreltjes laten staan, zorgen dat je geen overgewicht hebt en niet roken zijn niet per se de factoren die ervoor zorgen dat je oud wordt. Je leeft wel gezonder, maar de Amerikaanse neuroloog Claudia Hawas meldt dat veel mensen die ouder dan negentig zijn (geworden) toch rookten of hebben gerookt. Ook nuttigden zij vaak wel een borreltje per dag en had een aantal van hen een beetje overgewicht. Al jaren leven we in de veronderstelling dat je zo min mogelijk moet drinken, veel moet sporten en niet moet roken om ouder te worden. Sporten is inderdaad belangrijk, maar slechts een kwartier per dag intensief bewegen zou al genoeg zijn.

Neuronen

Maar hoe komt het dat iemand die drinkt of rookt of alles eet wat-ie wil, of allemaal, even oud wordt als iemand die supergezond leeft? Neuroloog Emily Rogalski stelt dat het onder andere te maken heeft met de hersencellen die von Economo-neuronen worden genoemd. Deze neuronen zijn verantwoordelijk voor een goede communicatie tussen de gebieden binnen je brein. Door je hersenen gewoonweg te gebruiken kun je ze ook langer gebruiken, stelt Claudia Kawas. De bejaarden die de het geluk hadden om bijna de honderd aan te tikken, bleven sociaal erg actief. Ze stoken veel tijd in hun hobby’s en veel van hen bleven ook na hun pensioen nog werken door een nieuwe carrière te startten.

Wat te doen?

Goed, wil jij ook glansrijk oud worden? Blijf dan elke dag een beetje bewegen, zorg ervoor dat je weinig tot geen stress hebt en blijf actief op social gebied. Probeer bovendien elke nacht minstens acht uur slaap te krijgen. Blijf daarnaast je hersenen trainen door nieuwe dingen te leren of te werken.

Lees ook: Wijn: het is volgens deze 100-jarige vrouw dé manier om oud te worden

Wil je dit artikel bewaren? Pin ’t op Pinterest!

Bron: Beau Monde | Beeld: Pixabay