Huh?! Zó verrassend jong ben je nog als de overgang begint!

Wist jij dat de overgang al zó vroeg begint?

De overgang is een onvermijdelijk onderdeel van het vrouw zijn; vroeg of laat overkomt het iedere vrouw. De symptomen van de menopauze zijn niet mis en menig vrouw kijkt dan ook als een berg tegen de menopauze op. Maar wist je wel dat de menopauze al ver voordat de eerste overgangsklachten zich aandienen intreedt?

De overgang kent namelijk een aantal fasen en de eerste fase begint al een stuk eerder dan jij waarschijnlijk denkt.

  1. Tijdens de eerste fase, de premenopauze, is de voorraad eicellen in de eierstokken al flink aan het afnemen en slinkt je oestrogeen- en progesteronproductie behoorlijk. Dit ga je al merken in je lichaam, zowel emotioneel als fysiek.  Zo kun je bijvoorbeeld minder goed tegen drukte en lawaai en geef je er de voorkeur aan alleen te zijn. Je krijgt steeds meer last van stemmingswisselingen en vermoeidheid. Je bent gevoeliger voor stress, slaapt slechter en de bekende pms-klachten komen steeds meer op de voorgrond. Deze veranderingen vinden al plaats rond je 38ste!
  2. Hierna kom je in de perimenopauze terecht, dit duurt ongeveer vanaf je 45ste tot je 51ste. Je menstruatie wordt onregelmatig in duur en hevigheid, deze extremen blijven totdat de menstruatie een jaar is uitgebleven.
  3. De laatste fase heet de postmenopauze. In deze fase belanden je hormonen uiteindelijk in rustiger vaarwater en vinden een nieuw evenwicht. De lage hormoonniveaus kunnen de botten en de hart- en bloedvaten minder goed beschermen en daardoor heb je meer kans op chronische ziekten zoals bijvoorbeeld osteoporose.

De meeste vrouwen denken dat de overgang pas rond hun 50ste begint, maar dat is dus niet zo. Het kan je dan behoorlijk overvallen, maar als je je er op voorbereidt door vitaal te blijven is de kans groter dat je er minder last van hebt als het echt zover is. Dus goed eten, genoeg bewegen en goed voor jezelf zorgen!

Lees ook: ‘(Bijna) in de overgang? ZO voorkom je dat je heel veel aankomt!

Dit bericht bewaren? Pin ‘m op Pinterest!

Bron: Margriet | Beeld ter illustratie