In de postmenopauze? Dan is dit het drankje voor jou

overgang

Het zou onder andere een betere bloedsomloop stimuleren

Dames die in de menopauze zitten weten als geen ander welke vervelende klachten daarbij komen kijken. Alle kleine trucjes om klachten te verlichten zijn daarom meer dan welkom. Goed nieuws, want uit onderzoek is gebleken dat het drinken van bietensap voor vrouwen in de postmenopauze fijne gezondheidsvoordelen kan meebrengen.

Rood wondermiddeltje

Het is misschien niet het lekkere zoete sapje waar je op had gehoopt, dat bietensap. Maar het aardse, bittere drankje heeft een aantal gezondheidsvoordelen, met name voor vrouwen in de postmenopauze. Zo blijkt uit een onderzoek dat is gepubliceerd in Frontiers in Nutrition dat bietensap de bloedsomloop kan verbeteren. Hoe dat zit? Bietensap stimuleert, dankzij de aanwezigheid van nitriet, de productie van stikstofmonoxide. Dit zorgt voor een goede spierdoorbloeding en dat vergroot weer het zuurstofaanbod. Voor vrouwen in de postmenopauze kan dit het risico op hartziekten verminderen.

Postmenopauze

Van de menopauze hebben we allemaal wel eens gehoord. Maar wist je dat dit eigenlijk maar een korte fase van ongeveer een jaar is? Daarna komt de postmenopauze: er komen geen menstruaties meer omdat je eicellen op zijn, en ook maken je eierstokken geen hormonen meer aan. Je lichaam maakt daarom ook veel minder oestrogeen aan, wat weer andere gevolgen heeft op het functioneren van je lichaam. Zo is oestrogeen onder andere verantwoordelijk voor het verwijden van je bloedvaten, wat nodig is voor een goede bloedsomloop. Omdat bietensap dit effect ook stimuleert, kunnen vrouwen in de postmenopauze dus baat hebben bij dit drankje.

Bietensap

Toch is er meer onderzoek nodig om aan te kunnen tonen wat het effect van bietensap is op lange termijn. Sommige resultaten van het eerder genoemde onderzoek doen vermoeden dat de nodige stofjes voor deze voordelen al binnen 24 uit je lichaam verdwenen zijn. Dat kan dus betekenen dat dagelijks bietensap drinken wellicht niet genoeg is, maar dat je zelfs meerdere malen per dag bietensap moet drinken. En of dat nu zo gezond is… Er zit namelijk helaas veel suiker in bietensap, wat weer allemaal andere nadelen heeft voor je gezondheid. Ook kan teveel bietensap laxerend werken, een ander nadeel aan het wonderdrankje. Dus, drink met mate!

Lees ook: Deze soorten knobbeltjes in je borst wijzen waarschijnlijk niet op borstkanker

Dit bericht bewaren? Pin ‘m op Pinterest!

Bron: Margriet | Beeld: Pexels