Kerst met veel mensen? Zóveel langer duurt de lockdown dan

Eén feestdag kan grote gevolgen hebben

Dat kerst dit jaar anders dan anders is, moge duidelijk zijn. Geen uitgebreid feestmaal met onze ouders, ooms en tantes en vrienden. Alles om ervoor te zorgen dat we het coronavirus onder controle krijgen. Dat het belangrijk is om ons aan de coronamaatregelen te houden, blijkt wel uit een berekening van de Belgische viroloog Steven van Gucht. Hij rekende uit hoeveel langer de lockdown zal duren als mensen tóch te veel bezoekers krijgen met Kerstmis. 

Langere lockdown

De coronamaatregelen met kerst zijn duidelijk: je mag maximaal drie gasten per dag ontvangen. Toch blijkt uit reacties op Facebook dat veel mensen van plan zijn deze maatregelen in de wind te slaan. Een grote groep mensen lijkt kerst gewoon te gaan vieren zoals alle andere jaren: met veel vrienden en familie. Dit is volgens viroloog Van Gucht niet zonder gevolgen: “Als twintig procent van de mensen vier extra bezoekers uitnodigt tijdens kerst of nieuwjaar, zullen we de vooropgestelde drempel van 75 nieuwe ziekenhuisopnames per dag, met een maand vertraging bereiken.” Kortom: één feestdag de regeltjes verbreken kan ons dus een maand langer lockdown opleveren.

Thanksgiving in Amerika

Van Gucht heeft deze berekening natuurlijk niet zomaar uit zijn duim gezogen. Hij baseert zich hierbij op de Verenigde Staten. Veel Amerikanen besloten Thanksgiving ‘gewoon’ als vanouds te vieren en zich niet aan de coronamaatregelen te houden. “Een dagje, dat kan vast wel”, zullen velen gedacht hebben. Nou, uit de cijfers bleek dat dat niet het geval was. In de weken na Thanksgiving werd een recordaantal nieuwe besmettingen en overlijdens genoteerd.

Aan de regels houden

Hoewel we natuurlijk de knuffels met onze ouders, de gezellige gourmetavond met vrienden en een kerstdiner in een restaurant zullen missen, is het heel belangrijk dat we ons deze kerst écht aan de maatregelen houden. Opdat we volgend jaar weer met zijn allen rond de kersttafel zitten en kunnen proosten op een beter jaar.

Lees ook:  Kunnen bruiloften volgend jaar weer doorgaan? Een wedding expert geeft antwoord

Bron: HLN | Beeld: Unsplash, Libby Penner