Kinderen buiten laten spelen? Viroloog legt uit waarom dat geen goed idee is

kinderen buitenspelen

Viroloog Bert Niesters vertelt waarom kinderen beter niet buiten kunnen spelen

Kinderen moeten verplicht thuis blijven van school. Voor ouders niet altijd een even makkelijke taak om de kinderen een volle dag te vermaken. De oplossing? ‘Ga maar lekker buiten spelen’. Viroloog Bert Niesters van het UMCG legt uit waarom dit geen goed idee is.

Advies van het RIVM

Het advies van het RIVM luidt dat kinderen die geen klachten als hoesten, koorts of een verkoudheid vertonen prima buiten kunnen spelen. Andere virologen en ziekenhuizen sluiten zich bij dit advies aan. Zolang er toezicht is van een volwassene tijdens het buitenspelen zal het buitenspelen voor geen problemen moeten zorgen. Viroloog Bert Niesters gaat echter tegen deze adviezen in en legt aan Dagblad van het Noorden uit dat het niet slim is om kinderen op dit moment buiten te laten spelen.

Zekere voor het onzekere

Niesters legt uit dat we beter het zekere voor het onzekere kunnen nemen. “Als je kinderen niet naar school gaan en kindercontacten wilt uitdunnen, dan vind ik het niet logisch dat je zegt: ga maar met elkaar buitenspelen”, stelt de viroloog. Volgens Niesters is dit de consequentie van het beleid. “Als kinderen twee meter afstand van elkaar zouden houden is het een ander verhaal, maar zo spelen ze doorgaans alleen met pingpong.”

Virus minder effect op kinderen

Omdat het vooralsnog lijkt dat het coronavirus minder vat heeft op jonge kinderen, zijn veel collega’s het niet met Niesters eens. Kinderen lijken namelijk maar weinig bij te dragen aan de verspreiding van het virus. De viroloog stemt hiermee in, maar zegt ook dat we beter het zekere voor het onzekere kunnen nemen. “Met elkaar buiten laten spelen, ik zou het persoonlijk niet doen”, aldus de viroloog.

Lees ook: Slimme truc om kinderen meer groente te laten eten gaat heel het internet over

Bron: Dagblad van het Noorden | Beeld: Pixnio