Deze 8 knobbeltjes in je borst wijzen waarschijnlijk niet op borstkanker

borstkanker
Niet alle knobbeltjes duiden gelijk op kanker

Het is ontzettend belangrijk voor vrouwen om af en toe hun borsten te controleren op knobbeltjes en andere onregelmatigheden. Eén op de zeven Nederlandse vrouwen krijgt borstkanker, een angstaanjagend hoog getal. Maar, volgens Goedgevoel.be heeft slechts 10 procent van de vrouwen die een knobbeltje in hun borst voelen daadwerkelijk kanker. Wat kunnen die andere 90 procent van de knobbeltjes zijn? Wij leggen het uit.

Twijfel je, dan is het altijd beter om naar de huisarts te gaan.

1. Beweeglijk ovalen knobbeltje

Dit soort knobbeltjes komen vooral voor bij jongere vrouwen, tussen de twintig en veertig. Het zijn meestal fibroadenomen, een aandoening waarbij kliercellen en bindweefsel samenklitten tot een knobbeltje van één tot twee centimeter. Dit knobbeltje kun je een beetje bewegen. Veel vrouwen vinden ze niet mooi, omdat ze vaak bovenop zitten. Ook kunnen ze pijn gaan doen. Dan kan een arts ze weghalen.

2. Stevige ronde knobbel die beweegt

Deze knobbel lijkt op een fibroadenoom, maar is vaak groter, namelijk twee tot vijf centimeter. Dit knobbeltje kun je bewegen onder de huid en zit vaak richting de oksel. Dit zijn vaak tumoren die niet per se schadelijk zijn, maar vaak wil de arts toch een biopsie doen voor de zekerheid.

3. Knobbel na letsel

Heb je onlangs letsel opgelopen op je borst, bijvoorbeeld door een val of auto-ongeluk? Dan kan op de plek van de impact een knobbel achterblijven. Dit is een hard knobbeltje van hard geworden vetweefsel. Deze knobbeltjes lijken enorm op borstkanker, waardoor er altijd een biopsie gedaan wordt. Als het om gehard vet gaat, dan zal de knobbel vanzelf weggaan.

4. Pijnlijk, sponzig knobbeltje

Heb je een zacht knobbeltje dat een beetje sponzig voelt als je erin knijpt? Zit het knobbeltje er ineens? Dit kan een borstcyste zijn, een zakje vol vocht. De huid om het knobbeltje heen kan een beetje rood worden. De meeste cystes worden vanzelf kleiner, anders kan de dokter de cyste met een naald leeg laten lopen. Deze cystes komen vooral voor bij dames tussen de veertig en zestig jaar. Ben je ouder dan zeventig, dan wordt er vaak uitgebreider onderzoek gedaan omdat het op die leeftijd een teken van kanker kan zijn.

5. Klein bewegelijk knobbeltje

Een klein bewegelijk knobbeltje dat aardig zacht is, is waarschijnlijk een lipoom. Deze knobbeltjes zijn erfelijk en kunnen in theorie overal in het lichaam voorkomen, omdat het ophopingen van vet zijn. Kleine lipomen kunnen blijven zitten, maar grotere lipomen worden meestal verwijderd omdat ze voor pijn en druk kunnen zorgen.

6. Een pijnlijk rood knobbeltje bij borstvoeding

Geef je borstvoeding en heb je een rode, pijnlijke knobbel? Dit is waarschijnlijk een abces dat ontstaat door bacteriën uit de mond van de baby. De dokter kan het abces draineren met een naald, maar de kans is groot dat het abces terugkeert. Daarom moet dit proces een aantal keren worden herhaald.

7. Klein knobbeltje onder de tepel

Heb je een hard, klein knobbeltje onder de tepel, dan wijst dit waarschijnlijk op een klompje kliercellen. Maar, deze knobbeltjes zijn lastig te onderscheiden van kwaadaardige knobbels, dus ze worden toch vaak weggehaald voor een biopsie.

8. Zachte knobbel

Sommige vrouwen krijgen last van hamartomen, dit is zacht borstweefsel dat buiten proportie groeit. Ze kunnen overal rond de borst voorkomen en zijn onschadelijk. Mochten ze pijn gaan doen of in de weg zitten, dan kunnen deze knobbels worden verwijderd.

Lees ook: De belangrijkste feiten over borstkanker die iedere vrouw moet weten

Wil je dit artikel bewaren? Pin ’t op Pinterest!

Bron: Goedgevoel.be | Beeld: Pexels