Heb jij vaak last van een koude neus? Hierdoor komt het

Hoe koud is jouw neus?

Als je in de winter naar buiten bent geweest is het niet zo gek dat je neus af en toe aanvoelt als een ijsklompje. Maar als je eenmaal binnen bent en je snufferd is nog steeds freezing, dan kan er iets anders aan de hand zijn. Recent onderzoek van de Universiteit van Nottingham toont aan dat het bloed uit je gezicht trekt als je gestresst bent! Resultaat: een koude neus.

Koude neus en gezicht
Raak je neus eens aan, voelt het topje koud? Dan kan het zijn dat je echt wat meer moet ontspannen en rustiger aan moet gaan doen. Wetenschappers hebben ontdekt dat veel stress een koude neus en een koud gezicht veroorzaakt. Dit komt doordat je bloed uit je gezicht wegtrekt omdat andere lichaamsdelen in een gevaarlijke situatie meer bloed nodig hebben, zoals je spieren en ledematen. Dit kan goed zijn in een situatie die alertheid vereist, als je bijvoorbeeld weg moet duiken voor een rijdende auto.

Warmtecamera
Stress zorgt er echter voor dat je lichaam continu in een alerte modus zit en dit is niet goed voor je gezondheid. Het topje van je neus kan tot wel twee graden kouder worden als je mentaal onder druk staat. Met een speciale warmtecamera kon tijdens het onderzoek de temperatuur gemeten worden en zo kon van op afstand vastgesteld worden of er sprake was van stress bij de proefpersonen. Heb jij ook binnen vaak last van een koude neus? Hoogste tijd om rustiger aan te doen! Plan een avondje op de bank met een boek, ga een dag naar de sauna en probeer ook vooral te achterhalen waar de stress vandaan komt.

Lees ook: Last van een hoge bloeddruk? Eet dan eens déze groentes

Dit bericht bewaren? Pin ‘m op Pinterest! 

Bron: Libelle | Beeld: Pexels