Leraren willen scherpere coronamaatregelen in de klas

Minister Slob liet al weten niets te zien in extra regels op scholen

Leerkrachten maken zich zorgen over hun werksituatie, zo blijkt uit een peiling van Leraren in Actie (LIA). De vakbond pleit ervoor dat het kabinet met strengere maatregelen moet komen om leerkrachten een veiligere werkomgeving te garanderen.

Strengere maatregelen

Ruim 80 procent van de leerkrachten maakt zich ernstige zorgen om hun werksituatie. De 1,5 meter afstand zou bijvoorbeeld niet altijd mogelijk zijn door volle klassen. Daarnaast gaan leerlingen laks om met het mondkapjesadvies. Het lijkt er echter niet op dat het kabinet snel met strengere maatregelen komt. Minister Arie Slob van Onderwijs vertelde aan De Telegraaf vooralsnog niets te zien in extra coronaregels op scholen.

‘Opvang voor kinderen’

Peter Althuizen, voorzitter van LIA, stelt dat de zorgen die veel leraren hebben niet serieus worden genomen. En dat terwijl uit de peiling blijkt dat driekwart van de leraren meer verplichte voorzorgsmaatregelen in de klas wil. Een van die maatregelen die zij in gedachten hebben, is bijvoorbeeld halve groepen. “Maar dat willen ze in Den Haag niet horen, want de school is een soort opvang geworden voor kinderen van werkende ouders.”

Geen opvallende besmettingsgraad

In het idee van halve klassen ziet Slob vooralsnog niets. “Het is heel belangrijk dat kinderen zoveel mogelijk op school les krijgen. Dat is volgens het Outbreak Management Team ook verantwoord.” Althuizen stelt dat veel leraren thuiszitten met coronaklachten, maar uit verzamelde gegevens van Nieuwsuur blijkt dat er onder personeel in het onderwijs geen opvallend hoge besmettingsgraad is. 10,3 procent van het geteste onderwijspersoneel bleek positief te zijn, wat zich onder het landelijke percentage van 13,8 procent bevindt.

Lees ook: Socioloog legt uit: ‘Dit zijn de grootste misverstanden over pesten

Bron: Telegraaf, NU | Beeld: Unsplash, Taylor Wilcox