Lezersvraag: ‘Wat moet ik met de depressie van mijn man aan?’


De man van Leonie is al twee jaar depressief

In voor- en tegenspoed, dat is wat mensen elkaar beloven wanneer ze in het huwelijksbootje stappen. Ook Leonie (41) legde deze belofte acht jaar geleden af. Het liefdesverhaal van haar en haar man Mark begon zo mooi, maar sinds twee jaar is Leonies man depressief: “Ik weet niet meer wat ik met hem aanmoet.”

“Ik merk dat ik er zelf ook aan onderdoor ga”

Huilbuien en paniekaanvallen
Leonie: “Mijn man Mark was een stralende persoonlijkheid toen ik hem ontmoette en zijn optimistische karakter en mooie ogen zorgden ervoor dat ik als een blok voor hem viel. We trouwden en waren gelukkig, tot hij twee jaar geleden depressief werd. Ik probeerde er altijd voor hem te zijn en te zorgen dat hij zich beter voelt. In het begin zegde ik etentjes met vriendinnen af en probeerde ik zoveel mogelijk bij hem thuis te zijn. Echter lijkt het wel of zijn depressie steeds erger wordt en de situatie lijkt momenteel uitzichtloos. Mijn man heeft steeds vaker last van huilbuien en paniekaanvallen.”

Alleen
“Ik voel me vaak alleen. Wanneer ik met mijn man probeer te bespreken wat zijn depressie met mij doet, betrekt hij het meteen op zichzelf en krijg ik te horen wat er allemaal mis is met hem. Vaak raakt hij dan heel erg van slag en ik heb dan meteen spijt dat ik over het onderwerp begon. Aan de andere kant moet ik ook mijn ei kwijt, maar dat kan ik niet bij hem. Mijn vriendinnen bieden wel een luisterend oor, maar hen wil ik ook niet keer op keer belasten. Daarnaast hebben we ook nog een zoontje van vijf en momenteel doe ik de opvoeding van hem in mijn eentje. Destijds hadden we afgesproken dat we graag een tweede kindje wilden als ons zoontje wat ouder was, maar op dat moment werd mijn man depressief. Ik wil heel graag nog een kind, maar dit is een onderwerp dat niet bespreekbaar is bij mijn man. Dat maakt me erg verdrietig. Ik ben de jongste niet meer en binnenkort wordt het voor mij wellicht onmogelijk om nog zwanger te raken.”

Advies
“Mijn man lijdt aan een depressie, maar ik lijd met hem mee. Ik merk dat ik het steeds moeilijker vind om de kar te trekken in mijn eentje en weet niet meer wat ik moet doen en of ik dit wel volhoud. Ik zou mijn man nooit verlaten, maar de situatie maakt mij steeds ongelukkiger. Ik heb weleens voorgesteld om naar een psycholoog te gaan, maar dat wil hij niet. Wat moet ik doen?”

Wat zou jij doen als je in Leonie haar schoenen stond en wat voor advies zou je haar geven? Reageer onder de Facebookpost.

De namen in dit artikel zijn vanwege privacyredenen gefingeerd. Wil je ook (anoniem) je verhaal delen en het advies van onze lezeressen horen? Mail je verhaal dan naar [email protected]

Beeld: Pexels