7 verklaringen waarom je menstruatie te laat kan zijn

menstruatie
Een uitblijvende menstruatie betekent niet meteen dat je zwanger bent

Voor veel vrouwen beginnen er al alarmbellen te rinkelen wanneer ze ook maar een paar dagen over tijd zijn. Vooral als je normaliter erg regelmatig ongesteld wordt, kan het schrikken zijn als je menstruatie uitblijft. Maar, wees gerust, als je ineens te laat of te vroeg ongesteld bent hoeft dat niet te betekenen dat je zwanger bent. Deze zeven oorzaken kunnen ten grondslag liggen aan een onregelmatige ongesteldheid.

Dit kunnen redenen zijn dat je te laat ongesteld wordt.

1. Je slikt de pil

Ben je aan de pil en heb je een paar keer je stopweek overgeslagen? Dan kan je volgende ongesteldheid anders zijn dan je gewend bent. Wellicht is je menstruatie bruiner van kleur en ook lichter dan normaliter. Dit betekent niet dat er iets mis is met je. Word je tijdens het slikken van de pil ongesteld? Dit kunnen doorbraakbloedingen zijn of het kan betekenen dat je een pil bent vergeten of ziek bent geweest waarbij je diarree had of over moest geven waardoor de pil minder goed werkt. Raadpleeg in die gevallen je huisarts.

2. Je bent afgevallen of aangekomen

Ben je onlangs om wat voor reden ook flink afgevallen of aangekomen? Dan kunnen je hormonen een beetje in de war zijn. Dit heeft invloed op je menstruatie, waardoor je ineens onregelmatig ongesteld kunt worden.

3. Je hebt een soa

Dit hoeft natuurlijk helemaal niet zo te zijn, maar sommige soa’s zorgen ervoor dat je bloedt tussen je menstruaties door. Begin je te bloeden buiten je ongesteldheid om, wacht dan eerst even af of dit niet tóch je menstruatie is. Word je een week of twee later alsnog gewoon ongesteld, dan kan het raadzaam zijn om even naar de huisarts of GGD te gaan.

4. Stress

Stress kan je hormoonhuishouding flink in de war brengen. Hierdoor kan je menstruatie uitblijven. Als jij dan bang raakt dat je zwanger bent, en dus nog meer stress ervaart, duurt het alleen nog maar langer. Adem in en uit en wacht nog even af, vooral als je recentelijk veel stress hebt ervaren.

5. Je routine is veranderd

Je hebt een nieuwe baan, gaat meer of minder werken, je bent op vakantie: allemaal redenen waarom je menstruatie uit kan blijven. Net als bij stress kan dit zorgen voor veranderingen in je hormonen waardoor je later of juist eerder ongesteld wordt.

6. Morning-afterpil

Heb je onlangs de morning-afterpil geslikt? Dan kan het zijn dat je iets eerder of later ongesteld wordt dan normaal. Je hoeft dus echt niet per se alsnog zwanger te zijn!

7. Je hebt een medische aandoening

Hier gaan we niet vanuit, maar als je ongesteldheid uitblijft en je bent niet zwanger, dan kán het zijn dat er iets aan de hand is met je baarmoeder of eierstokken. Merk je ineens veel veranderingen in je menstruatie, zoals ineens heel heftig bloeden, ga dan naar de huisarts.

Lees ook: Waarom je toch zwanger kunt worden terwijl je anticonceptie gebruikt

Wil je dit artikel bewaren? Pin ‘m dan op Pinterest!

Bron: NSMBL | Beeld: Pixabay