Kun je je menstruatie elke maand overslaan zonder risico?

Is elke maand menstrueren echt nodig?

Het is onze minst favoriete moment van de maand. De pijn, de ongemakken, het is gewoonweg niet leuk. Je denkt vaak dat het erbij hoort en dat je elke maand maar even genoegen moet nemen met een minder leuke week. Fout! Nina Brochmann en Ellen Stokken Dahl schreven een boek genaamd Het Wonder Daaronder en daarin schrijven ze onder andere dat het helemaal niet nodig is om elke maand ongesteld te worden. 

Ze leggen ook uit waarom.

Dieren

In het dierenrijk zijn wij samen met vleermuizen de enige diersoort die menstrueren. Veel mensen denken dat honden hier ook last van hebben, maar dit ligt net even anders. Honden bloeden namelijk alleen als ze juist vruchtbaar zijn en wij als we de vruchtbare periode afsluiten. Net anders dus. Tijdens je ongesteldheid bouw je namelijk een bedje op voor de foetus en die wordt na een maand weer afgebroken. Dit bedje heb je alleen nodig als je ook daadwerkelijk zwanger wilt worden. Als dat dus niet het plan is, kun je je pil gewoon elke maand slikken.

Stopweek

Er bestaat een groot misverstand dat je dan een hele lading bloed opspaart in je baarmoeder. Dat is niet het geval. Je bouwt het ‘bedje’ gewoon niet op en daarom bloed je ook niet. De stopweek is eigenlijk alleen geïntroduceerd omdat men in de jaren 50 en 60 dacht dat vrouwen emotioneel verbonden waren met hun menstruatie (Ha!). Mensen zouden het onnatuurlijk vinden als vrouwen niet zouden bloeden, dus daarom is-ie ingesteld. Uiteraard is het aan elke vrouw om zelf te bepalen wat ze fijn vinden, maar het is altijd goed om te weten dat je opties hebt.

Lees ook: Vrouw verduurt 35 miskramen en wil nu nog één poging doen via IVF

Dit bericht bewaren? Pin ‘m op Pinterest!

Bron: Womens Health | Beeld: pxhere