Minder vaak je gezicht aanraken? Met deze 6 tips wordt het makkelijker

gezicht aanraken

En daarmee voorkomen we de verspreiding van het coronavirus 

Raak zo min mogelijk je gezicht aan: het is één van de adviezen om de verspreiding van het coronavirus terug te dringen. Makkelijker gezegd dan gedaan. Want minder je gezicht aanraken, hoe doe je dat precies? Wij hebben zes tips op een rijtje gezet.

Onbewust gedrag

Zonder dat we het door hebben, zitten we dagelijks ontzettend vaak aan ons gezicht. Zo’n kleine aanraking lijkt misschien onschuldig, maar niets is minder waar. Het aanraken van je gezicht kan niet alleen virussen verspreiden, er zitten ook nog eens heel veel bacteriën op je vingers. Ga maar eens na wat je vingers allemaal aanraken op een dag: toetsenborden, deurklinken, de fiets, winkelkarretjes en ga zo maar door. Met diezelfde vingers wrijf je dus constant in je gezicht.

Stress verlichten

Het is dus ook niet heel gek dat de Rijksoverheid adviseert om zo min mogelijk je gezicht aan te raken. Echter is dat makkelijker gezegd dan gedaan. Wij zijn namelijk een van de weinige soorten die onbewust hun eigen gezicht aanraken. Daarnaast raken we volgens Duitse onderzoekers ons gezicht aan als een manier om stress te verlichten en emoties te beheersen. Tijd om deze automatische patronen te doorbreken. Met deze tips moet je een heel eind komen.

Zo raak je minder vaak je gezicht aan:

  • Gebruik een tissue als je even aan je gezicht wilt kriebelen of in je ogen wilt wrijven.
  • Het dragen van make-up kan ervoor zorgen dat je minder vaak je gezicht aanraakt. Je wilt natuurlijk niet je make-up uitvegen. Eén onderzoek wees ook daadwerkelijk uit dat vrouwen die make-up droegen, minder hun gezicht aanraakten.
  • Probeer te ontdekken waarom jij je gezicht aanraakt. Heb je bijvoorbeeld een droge huid? Zorg er dan voor dat je huid goed gehydrateerd blijft.
  • Zet (buiten) een zonnebril op. Grote kans dat je dan minder vaak aan je ogen zit.
  • Zodra het weer kouder wordt is het slim om handschoenen of wanten te dragen. Daardoor merk je bewuster wanneer je je gezicht aanraakt én het is minder makkelijk. Let wel op: handschonen kunnen ook besmet raken, maar virussen leven minder lang op stof of leer.
  • Tot slot: maak je laptop, telefoon, fietsstuur, autostuur, deurklinken en alle andere dingen die je vaak aanraakt regelmatig schoon. Op die manier komen er minder bacteriën op je vingers.

Lees ook: Handig! Met deze TikTok-hack kun je maskne voorkomen

Bron: Woman’s Health | Beeld: Pexels, Ali Pazani