Dít is waarom je minder koolhydraten nodig hebt vanaf je vijftigste levensjaar

En hoe je kunt minderen!

Ben je de vijftig inmiddels gepasseerd en merk je dat je niet meer zoveel kunt eten als in voorgaande jaren zonder het resultaat daarvan meteen op de weegschaal terug te zien? Dan zou je misschien eens kunnen proberen wat minder koolhydraten te eten, aldus het Voedingscentrum. 

Het heeft te maken met de afnemende omvang van je spieren.

Spierverlies
Wanneer we ouder worden, nemen onze spieren in omvang af. Omdat vetweefsel minder energie verbruikt dan spieren, verbrand je minder calorieën dan toen je spieromvang nog groter was. Omdat je minder verbruikt, heb je ook minder energie nodig. Houd je toch hetzelfde voedingspatroon aan, dan zul je aankomen. Ook bewegen mensen van vijftig jaar en ouder vaak minder dan toen ze jonger waren, waardoor er ook minder calorieën verbruikt worden.

Minder koolhydraten
Het Voedingscentrum raadt mensen van vijftig jaar en ouder dan ook aan om iets minder te gaan eten om zo hetzelfde gewicht te behouden. Dit hoeft geen dieet te betekenen; kleine aanpassingen kunnen al voldoende zijn om hetzelfde gewicht te behouden. Een goed voorbeeld kan zijn om minder koolhydraten te eten. Koolhydraten leveren brandstof, maar niet zoveel voedingsstoffen. Dit betekent dat je met het eten van koolhydraatrijke producten wel veel calorieën binnenkrijgt, maar dat je lichaam er eigenlijk niet zoveel aan heeft.

Geen geheelonthouding
Een beetje minderen, dat is eigenlijk vrij simpel. Neem bijvoorbeeld tijdens de lunch een boterham minder, halveer in de avond de portie aardappelen, rijst of pasta en neem in plaats daarvan een extra portie groenten. Belangrijk is wel te vermelden dat geheelonthouding helemaal niet nodig en niet realistisch is: volkoren producten zoals volkoren brood, zilvervliesrijst en volkoren pasta leveren naast koolhydraten namelijk ook jodium, ijzer, vitamine B en vezels, wat belangrijke voedingsstoffen voor je lichaam zijn. Probeer daarom iets minder koolhydraten te eten door porties te halveren en zo veel mogelijk volkoren producten tot je te nemen.

Lees ook: ‘Koolhydraatarm eten’ waar tóch veel koolhydraten inzitten

Dit bericht bewaren? Pin hem dan op Pinterest

Bron: Voedingscentrum | Beeld: Public Domain Pictures