Nierstenen kunnen mede veroorzaakt worden door deze voedingsmiddelen


Bepaalde voedingsmiddelen kunnen de oorzaak zijn van nierstenen

Nierstenen kunnen erg vervelend zijn. Er zijn meerdere oorzaken mogelijk waardoor deze gekristalliseerde stenen in je nieren ontstaan, maar dat bepaalde voedingsmiddelen hier ook aan bij kunnen dragen wisten we nog niet. Goed om te weten dus dat deze voedingsmiddelen beter met mate gegeten kunnen worden om de kans op nierstenen te verkleinen.

Van één bepaald voedingsmiddel worden wij niet zo blij…

Nierstenen

Om te beginnen is het belangrijk om te weten wat een niersteen eigenlijk precies is. Als je last hebt van nierstenen, is er een steentje ontstaan in het bekken van je nieren. Dit steentje komt voort uit afvalstoffen in het lichaam die kristallen hebben gevormd. Normaal gesproken spoelen deze afvalstoffen in je nieren weg via je urine, maar indien dit niet soepel verloopt hopen de afvalstoffen zich op en ontstaat er een steentje.

Niersteenaanvallen

De niersteen die zich ophoopt in het bekken van je nieren kunnen niersteenaanvallen veroorzaken. Deze aanvallen gaan gepaard met hevige pijnen, vaak in je zij of rug, uitstralend naar je onderbuik. De klachten houden vaak enkele dagen aan, waarna het steentje in de blaas terecht komt. In veel gevallen kan de steen vanzelf uitgeplast worden. Wanneer je denkt last te hebben van nierstenen is het raadzaam om een afspraak te maken bij de huisarts, ondanks dat deze stenen niet altijd kwaad kunnen.

Voedingsmiddelen

Dan nu de combinatie van voedingsmiddelen en het veroorzaken van nierstenen. De meeste nierstenen zijn gemaakt van calciumoxalaat. Omdat in veel voedingsmiddelen oxalaten zitten, kunnen deze oxalaten dus de kans op nierstenen vergroten. Voedingsmiddelen die veel oxalaten bevatten zijn spinazie, bieten en zoete aardappelen. Daarnaast vind je deze oxalaten ook terug in noten, thee en chocolade, wat natuurlijk het minst goede nieuws is. Toch hoef je je niet direct grote zorgen te maken, want het is zeker niet nodig om per direct te stoppen met het consumeren van deze voedingsmiddelen. Personen die eerder een niersteenaanval hebben gehad of hier aanleg voor hebben worden geadviseerd om deze voedingsmiddelen met mate te eten.

Lees ook: Vrouw deelt subtiel symptoom van borstkanker dat vaak wordt genegeerd

Wil je dit artikel bewaren? Pin ’t op Pinterest!

Bron: Glamour | Beeld: Tips en Weetjes ©