Gezond of ongezond: de ‘vastmethode’ van Victoria Koblenko

Time Restricted Feeding

De een beweert dat deze methode van afvallen ongezond is en weer een ander is er laaiend over. Wat is juist? Intermitting fasting, oftewel: Time Restricted Feeding (TRF) is geen dieet en onderscheidt zich van de levensstijl die de meeste mensen hanteren in Nederland. Met TRF houd je je niet aan het eten van drie maaltijden per dag en tussendoortjes.

Is deze methode gezond?

Maar is dit een verstandige levensstijl? Hoogleraar diabetologie Hanno Pijl vertelt aan Linda Nieuws dat TRF gezonder is dan regelmatig eten. Zo legt hij uit dat cellen in ons lichaam voelen wanneer we eten. “Die krijgen dan een signaal dat ze moeten groeien en zien de voedingsstoffen -voornamelijk de glucose en eiwitten- als brandstof en bouwstof. Wanneer mensen dus regelmatig op de dag eten, groeien de cellen op een gegeven moment uit hun jasje”, legt Hanno uit. “Juist door niet te eten, krijgen cellen voor een bepaalde periode van de dag geen signaal dat ze moeten groeien.” De cellen gaan daardoor de schadelijke stoffen in het lichaam in brandstof omzetten.

Kanttekening

De hoogleraar raadt de levensstijl dan ook aan, maar wil wel benadrukken dat TRF alleen werkt als je ook gezond eet. Zo zul je niet afvallen als je in de uren dat je wel mag eten alleen maar junkfood en vette voedingsmiddelen eet. Tevens wil hij benadrukken dat TRF niet voor iedereen is weggelegd. “Mensen die gezond zijn kunnen in principe morgen beginnen met Time Restricted Feeding, maar voor anderen met een ziekte geldt dat niet.” Zo vertelt de hoogleraar dat mensen die diabetes hebben wellicht gebaat zijn bij dit voedingspatroon, maar dat ze dit wel even moeten overleggen met hun huisarts. Ook laat hij weten dat zwangere vrouwen zich ook (nog) niet aan deze levensstijl moeten wagen, omdat er nog te weinig bekend is over die doelgroep in combinatie met TRF.

Lees ook: Victoria Koblenko spreekt openhartig over het moederschap

Wil je dit artikel bewaren? Pin ’t op Pinterest!

Bron: Grazia, Linda Nieuws | Beeld: Videostill