Dit is waarom je ’s ochtends zo vaak moet plassen

's ochtends vaak plassen

‘s Ochtends vaak plassen

Dat je ’s ochtends wakker wordt met een volle blaas, klinkt op zich logisch. Maar waarom blijf je ‘s ochtends zo vaak plassen? Zelfs als je niet zoveel drinkt. Geen zorgen, dit is volkomen normaal. We zochten uit hoe het precies zit. 

‘s Nachts niet vaak plassen

Als je slaapt, filteren je nieren minder urine. Dat is op zich handig, want hierdoor hoef je dus niet zo vaak je bed uit voor een nachtelijk toiletbezoek. Wel neemt je blaas meer urine op, doordat het hormoon vasopressine jouw cellen aanstuurt om meer water vast te houden. Dit is de reden dat je vaak meteen moet plassen als je wakker wordt. 

Koffie als ‘boosdoener’

Maar waarom blijft het dan de hele ochtend doorgaan? Het antwoord op deze vraag is vrij plastisch, maar verklaart wel waarom jij keer op keer blijft lopen. Het komt namelijk omdat je waarschijnlijk begint met een lekker bakkie koffie om wakker te worden. In koffie zit cafeïne, waardoor het vocht alleen maar sneller het lichaam verlaat. Dit komt omdat cafeïne de nieren stimuleert.  

Niet zo’n koffiedrinker? 

Als je ’s ochtends liever kiest voor thee, heb je te maken met hetzelfde effect. Sterker nog, doordat je van thee vaker een grote kop drinkt, moet je van thee nog meer plassen. Meer vocht erin, betekent immers meer urine om af te voeren. 

Wat kun je eraan doen?

Je voelt ‘m al aankomen: als je je ochtendwandelingetjes richting het toilet echt storend vindt, kun je beter kiezen voor een kop kruidenthee (zonder theïne) of water. Maar hou ons dan niet verantwoordelijk als je na een uur ineens met je hoofd op tafel ligt!

Lees ook: Honden luisteren beter naar vrouwen en dit is waarom

Bron: Flair| Beeld: Unsplash, Claire Mueller