Dit kan een onbekend symptoom van een angststoornis zijn

Een angststoornis en dit symptoom gaan hand in hand

Iedereen is weleens bang; het is en hele normale emotie die je beschermt tegen gevaar en die ervoor zorgt dat jij, als er gevaar dreigt, in actie kan komen. Maar wat als je eigenlijk altijd angst voelt, ook wanneer je je niet in een levensbedreigende situatie bevindt?

Als je continu stijf staat van de zenuwen en nervositeit, kun je spreken van een angststoornis.

Angststoornissen

Wanneer je last hebt van een angststoornis voel je je angstig wanneer er eigenlijk geen reden voor is. Je voelt op zulke momenten bijvoorbeeld angstig wanneer je buitenshuis of in sociale situaties bent. Op een gegeven moment kan dit je leven gaan beheersen en kan het de levenskwaliteit verminderen. Een angststoornis kan veel verschillende vormen aannemen; zo kun je last hebben van een paniekstoornis, pleinvrees, sociale angst, een piekerstoornis en ziektevrees (hypochondrie).

Woede

Maar een angststoornis kan ook leiden tot een symptoom dat vaak over het hoofd wordt gezien: woede. Het hebben van allesoverheersende angst of paniek kan leiden tot gevoelens van wanhoop en woede; boos op het verlies van controle en boos op jezelf dat je je eigen gevoelens niet in de hand kunt houden. Eigenlijk heel logisch: de woede is een middel om met de angst om te kunnen gaan; de woede maakt je minder kwetsbaar en geeft je het gevoel dat je touwtjes nog een beetje in handen hebt.

Relativeren

Toch is woede niet ‘beter’ dan de angst en is het eigenlijk het beste om van beide gevoelens af te komen. Maar hoe doe je dat? Bij zowel angst als woede is het belangrijk om de gevoelens te erkennen, te accepteren en ten tijde van een ‘aanval’ rustig te blijven. Dit doe je door op een dergelijk moment goed te blijven ademen en te proberen om de gevoelens te relativeren door jezelf de volgende vragen te stellen: ‘wat is er nu eigenlijk aan de hand’, ‘waar ben ik bang over’ en ‘hoe reëel is mijn angst’? Schrijf je antwoorden desnoods op zodat je deze als een soort mantra kunt herhalen. Als jouw angst en woede hand in hand gaan, dan zul je zien dat het oplossen van de één de ander vermindert.

Lees ook: Belangrijk om te weten: zó herken je de signalen van een depressie

Dit bericht bewaren? Pin hem dan op Pinterest
Bron: Elle | Beeld: Health Magazine