Zo onderscheid je een ‘gewone’ hoofdpijn van migraine

Zo herken je de symptomen van migraine

Iedereen herkent wel de bonkende of stekende pijn van een flinke hoofdpijn. Het kan je dagelijkse bezigheden flink saboteren. In sommige gevallen helpen een paar paracetamolletjes voldoende, maar in het geval van migraine halen pijnstillers helaas weinig uit. Hoe je precies weet wanneer je last hebt van migraine? Dankzij deze symptomen onderscheid je het van een ‘normale’ hoofdpijn.

Hierdoor weet je of je last hebt van migraine.

Geen gewone hoofdpijn

Een kloppende hoofdpijn is de meest voorkomende klacht bij migraine. Toch wordt migraine in de beginfase vaak niet herkend en doen mensen het regelmatig af als een gevolg van drukte en stress. Migraine kan echter veel invloed hebben op je dagelijkse leven. Daarom is het belangrijk het vroegtijdig te herkennen.

Wat is migraine?

Migraine is een type hoofdpijn dat intenser en heftiger is dan de meeste vormen. Volgens dokter Katy Munro van het Amerikaanse Migraine Centrum is migraine een genetisch defect in de hersenen, zo legt ze uit in Women’s Health. Iedereen kan het krijgen, hoewel vrouwen er vaker mee kampen dan mannen. ”De hersenen van mensen die het migraine-gen bezitten, zijn sneller geïrriteerd door veranderingen in de interne of externe omgeving”, aldus Munro. Zo kunnen de menstruatie, een dosis cafeïne of het missen van de bus bijvoorbeeld al zorgen voor een migraineaanval. Irritaties stapelen zich op en uiteindelijk wordt het te veel voor het brein, waardoor migraine opspeelt.

Symptomen

De symptomen van migraine zijn onder te verdelen in twee categorieën: hoofdsymptomen en ondergeschikte symptomen.

Hoofdsymptomen:

  • Intense, kloppende hoofdpijn, vaak aan één zijkant van het hoofd
  • Visuele klachten als blinde vlekken of lichtflitsen
  • Misselijkheid
  • Gevoeligheid voor licht, geluid en geur

Ondergeschikte symptomen:

  • Tintelingen en stijfheid in ledematen
  • Duizeligheid
  • Concentratieproblemen
  • Spraakgebrek
  • Verlammend gevoel
  • Hartkloppingen

Volgens Andrew Dowson, voorzitter van de Medisch Adviesraad van het Migrainefonds, is het vrij makkelijk om erachter te komen of je migraine hebt. Wanneer je 2 of meer hoofdsymptomen herkent, 1 ondergeschikt symptoom en deze symptomen vaker dan 5 keer per jaar optreden, dan lijd je vrijwel zeker aan migraine. Zo niet, dan is het vermoedelijk spanningshoofdpijn, die -hoe vervelend ook- meestal minder heftig is.

Denk je migraine te hebben?

Vermoed je dat je migraine hebt? Maak dan een afspraak met de huisarts. Hij of zij kan je adviseren wat je het beste kunt doen om de klachten te verminderen. Ook kun je zelf een dagboekje bijhouden, waarin je noteert wanneer je een migraineaanval kreeg, hoelang deze duurde en welke factoren de aanval getriggerd kunnen hebben. Via de app Migraine Buddy kun je je klachten minutieus registreren op je telefoon.

Lees ook: Een hartritmestoornis kun je herkennen aan deze 5 klachten

Wil je dit artikel bewaren? Pin ‘m dan op Pinterest!

Bron: Women’s Health | Beeld: Unsplash