Dit kun je doen om je opvliegers tijdens de overgang te verminderen

opvliegers
Bijna iedere vrouw krijgt met opvliegers te maken

Het is eigenlijk de meest bekende overgangsklacht: opvliegers. Bij een opvlieger krijgt je het plots heel warm, dit duurt zo’n 30 seconden tot een minuut. Daarna koelt je lichaam weer af als normaal. Sommige vrouwen beginnen hierbij ook te zweten of krijgen hartkloppingen. Dit kan erg vervelend zijn als het ’s nachts gebeurt, omdat het je slaap kan verstoren.

EHBO: Eerste Hulp Bij Opvliegers.

Wat zijn opvliegers?

Opvliegers worden veroorzaakt door hormoonschommelingen. Tijdens de overgang neemt het vrouwelijke hormoon oestrogeen af. Hierdoor ervaar je ineens een hittegolf in je bovenlichaam. Je krijgt het plots erg warm, begint te zweten en voelt hartkloppingen. Daarbij kun je ook rood aanlopen, duizelig worden of zelfs misselijk zijn. Opvliegers duren meestal niet lang, ongeveer een minuut. Ze kunnen altijd voorkomen, dus ook ’s nachts. Hierdoor verstoren ze vaak de nachtrust.

Hormonen

Opvliegers zijn dus een gevolg van de afname van oestrogeen. Door deze hormoonschommeling wordt je hypofyse aangetast, een hormoonklier in je hersenen. Deze klier is verantwoordelijk voor je hartslag, ademhaling, de verwijding van je hart- en bloedvaten en de aanmaak van hormonen. Omdat door de afname van je oestrogeen je hypofyse in de war raakt, kan deze klier denken dat je het heel warm hebt. Hierdoor geeft de hypofyse het signaal af om te gaan zweten, waardoor je dus een klam gevoel kunt krijgen.

Verminderen

Je kunt niet veel tegen opvliegers doen. Haal tijdens een opvlieger rustig adem, ze gaan vanzelf weer over. Probeer genoeg te bewegen en probeer stress te beperken. Wel lijkt het erop dat bepaald eten een goede invloed heeft op je hormonen, waardoor je minder opvliegers krijgt. Lijnzaad en havermout reguleren je hormonen bijvoorbeeld, dus eet deze eens wat vaker bij je ontbijt. Ook sojaproducten, noten en zaden, peulvruchten en allerlei graansoorten zijn goed om te eten tijdens de overgang. Bekijk een heel overzicht hier.

Ontwijken

Door gezond te leven kun je zo soepel mogelijk de overgang doorkomen. Eet gezond en vermijd pittig eten, suiker en veel vlees. Ook koffie, frisdrank en alcohol kunnen een opvlieger opwekken. Ook vrouwen die roken hebben meer last van opvliegers. Sporten is juist heel goed voor je als je last hebt van opvliegers, vrouwen die regelmatig sporten hebben er minder last van.

Lees ook: Dankzij deze handige tips wordt de overgang net wat makkelijker

Vond je dit artikel interessant? Bewaar ‘m op Pinterest!

Bronnen: Margriet | Beeld: Pexels