Niet aan beginnen: het Pioppi dieet is niet goed voor je


Het Voedingscentrum waarschuwt ervoor

Loop een willekeurige boekenwinkel en daar pronkt het boek Het Pioppi dieet in de etalage. Velen prezen het dieet en ineens was het boek een bestseller. Wie door middel van dit dieet wil afvallen hoeft de rode wijn namelijk niet af te slaan en kan nog steeds een royale laag roomboter blijven smeren. Het klinkt natuurlijk geweldig, maar het Voedingscentrum zet nu kanttekeningen bij het dieet.

Je mist belangrijke voedingsstoffen.

Pioppi slecht voor je

In het Italiaanse dorp Pioppi weten de inwoners een opvallend hoge leeftijd te bereiken. De bewoners zouden dit weten te behalen door hun Mediterrane levensstijl. Asheem Malhotra en Donal O’Neill besloten die levensstijl neer te pennen en brachten het boek: Het Pioppi dieet uit. Hierin beschrijven ze een 21-dagen plan. Nadat het tweetal het boek op de markt bracht, was iedereen er lyrisch over. Het boek is dan ook al weken het best verkochte boek van Nederland. Wie het desbetreffende dieet volgt, eet weinig koolhydraten, maar hoeft de vette producten (denk aan roomboter, rode wijn en vis) niet af te slaan. Hartstikke fijn, maar het Voedingscentrum laat nu weten dat mensen die dit dieet volgen belangrijke voedingsstoffen niet binnenkrijgen.

Voedingscentrum waarschuwt

Het Voedingscentrum is niet zo lyrisch over het dieet. De website laat weten dat het dieet wel overeenkomsten bevat met de Schijf van Vijf: “Sommige aanbevelingen in het Pioppi dieet komen overeen met de Schijf van Vijf, bijvoorbeeld het kiezen voor olijfolie, groente, fruit en ongezouten noten.” Het Pioppi dieet adviseert echter ook producten te eten, of raadt producten af, die niet overeenkomen met de informatie van de Schijf van Vijf. “Zo loop je door het vermijden van graanproducten een grotere kans op tekorten aan bepaalde voedingsstoffen, zoals B-vitamines en voedingsvezels”, legt het Voedingscentrum uit op hun website. “Je mist ook de gezondheidswinst die aan volkoren graanproducten wordt toegeschreven. Het gebruik van sommige producten in het Pioppi dieet wordt in verband gebracht met een hoger risico op hart- en vaatziekten”, wordt vervolgd.

Daarnaast laat het Voedingscentrum weten dat het eten van veel vlees en 10 eieren per week, wat het Pioppi dieet adviseert, geen goed plan is. Onbeperkt vlees eten is ten slotte niet zo goed voor je lichaam. Het gaat allemaal om een goede balans.

Lees ook: De Consumentenbond bekroont dit goedkope merk tot beste wasmiddel voor bonte was

Wil je dit artikel bewaren? Pin ’t op Pinterest!

Bron: Voedingscentrum | Beeld: Unsplash