Hoe vaak per dag plassen is normaal als je in de overgang bent?

vaker poepen ongesteld

Hang jij om de haverklap boven de wc, dan is er wellicht iets mis.

Ach ja, de overgang. We kunnen er lang en kort over zijn maar het valt gewoon flink tegen. Al die lichamelijke ongemakken en je slechte humeur; het is bepaald geen pretje voor jou en je omgeving. Een van die lichamelijke ongevallen is het vaak moeten plassen. Soms zelfs zo vaak, dat je je afvraagt of het wel normaal is. 

En nee, dat is het niet altijd.

Overgang
Veel vrouwen hebben last van een vorm van incontinentie tijdens de overgang. Schrik niet meteen; incontinentie is heel normaal en goed te verhelpen. Vooral vrouwen in en na de overgang hebben hier last van. Het is normaal om zes keer per dag te plassen. Plas jij echt veel vaker dan dit, dan kan het zijn dat je last hebt van een vorm van incontinentie.

Incontinentie
Breed genomen zijn er twee soorten incontinentie; aandrangincontinentie en stressincontinentie. Die laatste is ook de meest voorkomende vorm. Je verliest bij deze vorm van incontinentie vaak wat urine als je moet hoesten, niezen, lachen, bukken en sporten. Bij aandrangincontinentie moet je opeens heel nodig plassen. Het is dan niet mogelijk om je urine in te houden en dat is erg vervelend. De echte ‘geluksvogels’ onder ons hebben een combinatie van deze twee.

Blaastraining
Stressincontinentie is te verhelpen met bekkenbodemoefeningen en aandrangincontinentie kan minder erg worden gemaakt door blaastraining; hiermee kun je leren omgaan met de plasdrang. Let trouwens ook op koffie. Het drankje prikkelt de blaas en daarom moet je sneller plassen. Wil je meer weten of een persoonlijk advies? Vraag dan gerust informatie bij de huisarts of de website van Continentie Stichting Nederland.

Lees ook: Dankzij deze handige tips wordt de overgang net wat makkelijker

Wil je dit artikel bewaren? Pin ‘m op Pinterest!

Bron: margriet | Beeld: Unsplash