Last van psoriasis? Deze vier behandelingen helpen echt

psoriasis behandelingen

Volgens een psoriasisexpert kunnen deze behandelingen helpen tegen de schilfers, roodheid en jeuk

Psoriasis is een huidaandoening die je kunt herkennen aan de rode, jeukerige plekken met een witte of zilvergrijze schilfering. De huidaandoening drijft veel mensen tot wanhoop, omdat de plekken niet altijd zomaar weggaan met een speciaal zalfje. Toch zijn er vier behandelingen die wél werken bij psoriasis, volgens een psoriasisexpert. 

Wat is psoriasis?

Laten we bij het begin beginnen: wat is psoriasis eigenlijk? Psoriasis is een overgroei van de bovenste laag huidcellen in de bovenste laag van de huid, de hoornlaag. Het meest voorkomende voorbeeld van verhoorning is eelt. Bij psoriasis is er sprake van een ontsteking waardoor de huid sneller verhoornt. Dit resulteert in de meeste gevallen in rode, jeukerige plekken met een witte of zilvergrijze schilfering. Ook kan er sprake zijn van bultjes. Vaak komt psoriasis voor op de ellebogen, knieën, billen, hoofdhuid en nagels. Bij de een zijn deze plekjes erger dan bij de ander.

Meer dan een huidaandoening

Psoriasis kan door de jaren heen verergeren. “Hoe erger de psoriasis wordt, hoe meer het andere systemen in het lichaam kan beïnvloeden. Daarom is het van cruciaal belang om het te beschouwen als veel meer dan ‘alleen een huidprobleem'”, waarschuwt dermatoloog Orit Markowitz, die al 17 jaar patiënten met psoriasis behandelt. “Als je op meer dan tien procent van je lichaam last hebt van uitslag, kan dit hartaandoeningen, hartaanvallen en onomkeerbare gewrichtsschade veroorzaken”, legt zij uit aan Well+Good.

Behandeling

Door de jaren heen zijn er verschillende behandelingen voor psoriasis ontwikkeld, die variëren van niet effectief tot zelfs gevaarlijk (denk aan: intensieve fototherapie en excessief exfoliëren). Gelukkig zijn er inmiddels nieuwe innovaties in de technologie, waardoor psoriasis steeds beter behandeld kan worden. Dr.  Markowitz raadt aan om niet zelf maar wat te gaan smeren, maar altijd bij je huisarts of dermatoloog aan te kloppen. Volgens haar zijn dit de vier beste behandelingen voor psoriasis.

1. Biologische geneesmiddelen

“Er zijn veel medicijnen die fenomenaal werken bij psoriasis”, vertelt dr. Markowitz. Denk bijvoorbeeld aan biologische geneesmiddelen, die antilichamen gebruiken om het deel van het immuunsysteem te stoppen dat verantwoordelijk is voor het veroorzaken van verhoorning van huidcellen in de hoornlaag van de huid. Deze geneesmiddelen worden voorgeschreven door een arts en worden toegediend via injecties (thuis), meestal zo’n vier keer per jaar. Wat zo fijn is aan deze biologische geneesmiddelen, zegt dr. Markowitz, is dat ze vaak niet zorgen voor vervelende bijwerkingen.

2. Lichttherapie

In tegenstelling tot de gevaarlijke fototherapieën die in het verleden werden gebruikt, raden dermatologen nu vaak UVB-therapie aan voor psoriasispatiënten. “Het is een heel ander soort UV-licht, dat zoveel minder schadelijk is”, aldus dr. Markowitz. Uit een onderzoek uit 2011 blijkt dat UVB-therapie kan helpen om het deel van het immuunsysteem te onderdrukken dat leidt tot overgroei van de huid. Een ander onderzoek toonde tevens aan dat deze lichttherapie niet gepaard gaat met hetzelfde risico op huidkanker dat eerdere UV-therapieën wel hadden.

3. Zalfjes

Als je een milde vorm van psoriasis hebt, dan kun je dit vaak behandelen met zalfjes. Zo zijn er verschillende middelen met havermout te verkrijgen en ook koolteershampoo schijnt bij veel mensen te werken tegen uitslag. “Er zijn ook enkele alternatieve ontstekingsremmers, zoals saffloerolie, theeboomolie en bepaalde formules met cannabis”, vertelt dr. Markowitz. Deze ingrediënten richten zich echter alleen op het huidelement van psoriasis en niet op de onderliggende reden. Daarom raadt zij aan om nog steeds aan te kloppen bij een huisarts of dermatoloog, om er zeker van te zijn dat er niets ernstigers gebeurt onder de oppervlakte.

4. Veranderingen in levensstijl

Ongeacht het behandelplan van je huisarts of dermatoloog, is het handhaven van een gezonde levensstijl een van de belangrijkste dingen die je kunt doen om psoriasisklachten te verminderen. Veelvuldig alcoholgebruik, roken en gewichtsschommelingen kunnen er namelijk voor zorgen dat de psoriasis verergert. “Minder stress en een gezonde levensstijl helpen bij het beheersen van elke chronische ziekte, inclusief psoriasis, dus uiteindelijk zul je voordelen zien als je een gezond leven leidt”, sluit dr. Markowitz af.

Lees ook: Tandpasta op je puistjes: werkt het wel of niet?

Bron: Well+Good | Beeld: Pixabay