Om deze reden moet je vaker poepen als je menstrueert

menstrueert

Ook is je ontlasting vaak wat dunner

Buikpijn, rugpijn, cravings: allemaal dingen waar we mee te maken hebben als we menstrueren. Ook moeten we vaker naar het toilet voor een grote boodschap, maar hoe kan het toch dat we vaker moeten poepen als we menstrueren?

Vaker poepen

Aan degenen die menstrueren hoeven we heus niet uit te leggen dat het poepen net wat anders gaat als je ongesteld bent. Maar hoe kan het toch dat je vaker moet poepen en dat je ontlasting ook nog eens dunner is dan normaal? Blijkbaar heeft dit te maken met je hormoonspiegel.

Met name tijdens de eerste drie dagen van je menstruatie gaat de poepfrequentie omhoog. Je lichaam maakt tijdens je menstruatie veel enthousiaster het hormoon prostaglandine aan. De waardes prostaglandine stijgen in je bloed en dit zorgt ervoor dat glad spierweefsel samentrekt. Dit doet je lichaam zodat het baarmoederslijmvlies losraakt en je dus ongesteld wordt. 

Dunnere ontlasting

Daarnaast heeft prostaglandine nog een andere werking. Ook je spijsverteringskanaal trekt zich hierdoor vaker samen dan normaal. Het is dus heel normaal dat je dan vaker moet poepen en je ontlasting wat dunner is. Ook is het de verklaring waarom je vaker scheetjes laat.

Opgeblazen buik

Je lichaam werkt echt naar je menstruatie toe en voordat je ongesteld wordt, neemt het progesteron hormoon toe. Dit hormoon is actief in de eierstokken, maar kan er ook voor zorgen dat je juist niet goed kunt poepen. Oftewel: je krijgt er een opgeblazen buik van.

Helaas kunnen we er niet zomaar voor zorgen dat je minder vaak hoeft te poepen als je menstrueert. Wel kun je proberen om voedsel te vermijden die een constiperend effect hebben, zoals peulvruchten.

Lees ook: Ongesteld en sporten? Misschien tócht een goed idee

Bron: Women’s Health | Beeld: Adobe Stock