Rimpels voorkomen? Volgens onderzoek kan dat op deze simpele manier

Wie had dat gedacht!

Voorkomen is natuurlijk beter dan genezen. Dat geldt ook in ons geval wanneer we liever niet al te veel of eigenlijk geen rimpels willen op latere leeftijd. Een simpele manier om huidveroudering al te kunnen voorkomen? Met stipt op nummer één: gezonde voeding, aldus wetenschappelijk onderzoek. 

Uit onderzoek van het Rotterdamse Erasmus MC zal gezonde voeding prioriteit nummer één moeten worden om rimpels te voorkomen.

Huidveroudering

Een team van wetenschappers heeft ontdekt dat gezond eten een grote rol speelt in de ontwikkeling van rimpels. Dit zou voornamelijk gelden voor vrouwen, en niet opgaan voor mannen. Vrouwen krijgen minder snel rimpels door gezonde groenten, fruit en vette vis te eten. “In dat gezonde eten zitten antioxidanten en vitaminen,” legt hoofdonderzoekster Selma Mekić van de afdeling dermatologie uit aan RTL Nieuws. “Die houden schadelijke invloeden van buitenaf, zoals uv-straling, tegen, waardoor de vorming van rimpels wordt tegengegaan.”

Alcohol

Niet alleen gezond eten kan rimpels voorkomen, het is ook van belang dat er wordt gelet op wat je precies drinkt. “Het lijkt erop dat alcohol het effect van gezonde voeding tenietdoet als het gaat om rimpelvorming,” verklaart de hoofdonderzoekster tegenover de NOS. Volg je een meer mediterraan dieet? Denk aan weinig vlees, veel vis, groente, fruit én een glas wijn elke dag? Dan heb je niet significant minder rimpels. De onderzoekers denken dat voornamelijk alcohol de boosdoener in dit proces is.

Het onderzoek

In het onderzoek participeerde 2.700 Rotterdamse vijftigplussers (1.140 mannen en 1.613 vrouwen). “We hebben op een gegeven moment een 3D-foto van deze groep mensen gemaakt en met een bepaald computerprogramma gekeken hoeveel rimpels ze hebben. Tegelijkertijd hebben we de mensen naar hun eetpatroon gevraagd.” Daarnaast zijn er andere factoren gekeken, zoals de leeftijd, of ze wel of niet roken en hoe vaak ze in aanraking komen met uv-straling. De onderzoekers hebben de gegevens over voeding statistisch gecorrigeerd om een zo realistisch mogelijk beeld te krijgen.

Waarom alleen vrouwen?

Dat deze conclusie alleen voor vrouwen geldt heeft te maken met de hormoonhuishouding. “Vrouwen hebben een veel dunnere huid. Mannen krijgen op jongere leeftijd rimpels, vooral op het voorhoofd. Bij vrouwen ontstaan rimpels meer rond de bovenlip”, aldus Mekić. Ander onderzoek wijst echter uit dat gezondere voeding helaas niet de al bestaande rimpels kan laten verdwijnen. “Maar als je vanaf nu gezond eet, kun je daarmee de vorming van nieuwe groeven en lijnen wel tegengaan,” stelt Mekić. Wat je naast gezonde voeding kunt doen voor een egalere en strakkere huid? Niet meer roken.”Vooral bij vrouwen zorgt roken voor veel rimpels,” aldus de onderzoekster.

Misschien vind je dit ook leuk: Tip! Met deze methode heb jij na het scheren supergladde benen

Dit bericht bewaren? Pin ‘m op Pinterest!

Bron: RTL Nieuws | Beeld: Pexels