Dit is waar die kleine rode bultjes op je dijbenen door komen

Heb jij last van deze rode bultjes?

In de winter valt het je misschien niet zo op, maar zodra je in de zomer je korte broek uit de kast trekt, zie je ze zitten. Kleine rode bultjes op je bovenbenen. Het lijkt een beetje op kippenvel, maar dan rood. Ben je benieuwd waar deze bultjes vandaan komen én hoe je er vanaf komt? Marjolein Leenarts, dermatoloog in het Rode Kruis Ziekenhuis Beverwijk, legt het uit. 

“Dit komt ontzettend vaak voor”, aldus de dermatoloog tegen Women’s Health.

Keratosis pilaris

De ruwe, rode en kleine bultjes duiden in de meeste gevallen op keratosis pilaris. “De bultjes ontstaan doordat er een zogeheten hoornprop zit, precies op de plek waar een haar de huid uit komt. Dit plekje voelt ruw aan en ziet er een beetje uit als rood kippenvel”, geeft de dermatoloog aan. Volgens Marjolein komen de bultjes vaak voor bij mensen bij wie in de familie hooikoorts, astma en eczeem voorkomt.

De bultjes

Veel mensen vinden het een onaangenaam gezicht. De bultjes komen voornamelijk voor op de bovenbenen, bovenarmen, onderbenen en op de wangen van kinderen. Het geeft geen jeuk of een pijnlijk gevoel, maar velen vinden de bultjes er niet mooi uit zien. In de winter is dit natuurlijk makkelijk te verbergen, maar juist in de zomer wil je die blote benen showen en zit je niet te wachten op ongewenste bultjes.

Wat te doen

Volgens de dermatoloog is het lastig om de bultjes helemaal te laten verdwijnen. Maar wees niet gelijk teleurgesteld, want volgens Marjolein is het mogelijk om de bultjes minder zichtbaar te maken. Dit doe je door te scrubben, of crèmes met salicylzuur of ureum te gebruiken. Daarnaast is het volgens de dermatoloog juist goed om je in die korte broek te hijsen, aangezien de bultjes door de zon ook minder worden. Gelukkig!

Lees ook: Ouderdomsvlekken verminder je met deze zelfgemaakte crème

Wil je dit artikel bewaren? Pin ‘m dan op Pinterest!

Bron: Women’sHealth | Beeld: Unsplash