Onderzoek wijst uit: het maken van veel selfies kan duiden op een gedragsstoornis!

selfie

Maak jij elke dag wel een selfie?

Als je door de foto’s op je mobiele telefoon scrollt zie je er altijd wel een paar tussen staan: selfies. Een foto van jezelf, alleen of met vrienden: met de smartphone-camera’s is het zo gepiept. Je hebt er echter mensen tussen zitten die er wel honderd achter elkaar maken en die werkelijk elke gelegenheid aangrijpen om een selfie te schieten.

Deze obsessie met maken van selfies heeft tegenwoordig een naam: selfitis!

Selfitis
De term ‘selfitis’ dook drie jaar geleden voor het eerst op, toen de Britse Danny Bowman zelfmoord probeerde te plegen doordat hij geobsedeerd was met het maken van de perfecte foto van zichzelf. Hij sloot zich maanden binnen op en maakte uren per dag foto’s van zichzelf. Het maken van de perfecte foto dreef hem uiteindelijk zo ver dat hij een poging deed om zichzelf te doden. De obsessie van de jongen werd toentertijd gekscherend ‘selfitis’ genoemd, en er werden flink wat grapjes gemaakt over zijn gedrag.

Serieuze stoornis
Terwijl het geen onderwerp is om grappen over te maken, want het gaat wel degelijk om een serieuze stoornis. Gedragspsycholoog Mark Griffiths van de Britse Nottingham Trent University trok met een team onderzoekers een tijd lang door India, het land met de meeste Facebook-gebruikers en ook het hoogst aantal doden gelinkt aan het nemen van selfies op gevaarlijke plekken. De onderzoekers legden stellingen als ‘Ik voel me eenzaam en afgesloten als ik geen selfies neem’ of ‘Ik voel me populair als ik het doe’ voor aan focusgroepen van honderden deelnemers. Aan de hand van de antwoorden stelden de onderzoekers vervolgens een gedragsschaal in van selfitis.

Weinig zelfvertrouwen
Mensen die 24 uur per dag selfies maken en ze tenminste zes keer per dag op social media plaatsen zouden kampen met chronische selfitis. Wie er drie per dag neemt, maar ze niet deelt op Facebook en Instagram is nog niet ernstig verslaafd. ’Wie aan de stoornis lijdt, heeft vaak last van een gebrek aan zelfvertrouwen en zoekt naar een weg om erbij te horen”,aldus onderzoeker Janar­thanan Balakrishnan tegenover The Independent. Wij laten de selfie-camera in ieder geval een tijdje met rust!

Wil je dit artikel bewaren? Pin ’m op Pinterest!

Bron: Libelle | Beeld: Pexels