Shocking: zo veel geld geven vrouwen gemiddeld in hun leven uit aan menstruatieproducten

Dit had je waarschijnlijk niet verwacht

Tampons, maandverband, inlegkruisjes: je wordt er vaak niet vrolijk van wanneer je het koopt. Je geeft je geld liever uit aan een reep chocolade of een goede fles wijn, toch? Al met al spenderen we in ons leven flink wat geld aan vrouwelijke hygiëne. Zelfs zoveel dat je er een flinke zonvakantie van kunt boeken. Onderzoeksbureau OnePoll liet er een rekensommetje op los en – geloof ons – je wordt er niet vrolijk van. 

Hier had je goed van op vakantie kunnen gaan.

‘Weggegooid geld’

Voor het onderzoek van OnePoll werden 2.000 vrouwen tussen de 18 en 25 jaar gevraagd een enquete in te vullen. Hieruit bleek dat de gemiddelde vrouw ongeveer 12 euro per maand uitgeeft aan niet herbruikbare menstruatieproducten. Producten als maandverband, tampons en inlegkruisjes kosten in het voortplantingsleven van de vrouw in totaal 5780 euro.

Op de kleintjes letten

Uit het onderzoek kwam naar voren dat 60 procent van de vrouwen rekening moest houden met deze maandelijkse kosten. Zelfs 79 procent van de vrouwen uit het onderzoek gaf aan dat zij zelfs andere dingen moesten opgeven om de menstruatieproducten te kunnen betalen. Meer dan de helft van de deelnemers vond daarom dat de overheid menstruatieproducten gratis moet maken.

Een dure vagina

Niet alleen aan menstruatieproducten geven vrouwen een fiks bedrag uit. Ook andere ‘ongemakken’ zoals geneesmiddelen om pijn tijdens de menstruatie te verlichten, bekkenonderzoek, uitstrijkjes, condooms, zalfjes tegen de jeuk en andere vormen van anticonceptie kosten ons bakken geld. Zo zou je uit eerder onderzoek gemiddeld maar liefst 19.8000 euro uitgeven aan je vagina. Dat is heel erg veel geld!

Duurzame alternatieven

Let je op de kleintjes? Grote kans dat je liever niet te veel geld uitgeeft aan menstruatieproducten. Door te kiezen voor een duurzame variant, scheelt dit op den duur flink wat geld. Gaat jouw voorkeur uit naar maandverband? Kies dan eens voor een uitwasbare variant van duurzaam materiaal. Ben je een tampongebruiker? Kies dan eens voor een menstruatiecup. Deze cup vangt je bloed op en is herbruikbaar.

Lees ook: Een badge dragen tijdens je menstruatie? In deze winkel gebeurt het

Wil je dit artikel bewaren? Pin ’t op Pinterest!

Bron: HLN | Beeld: Unsplash