Zo onderzoek je zelf je borsten op signalen van borstkanker

borstkanker
Controleer jezelf eens per maand op borstkanker

Het is weer oktober en dat betekent dat het borstkankermaand is. Deze maand wordt er geld ingezameld voor hen die lijden aan deze ziekte en wordt er bewustwording opgeroepen. Volgens de Borstkankervereniging Nederland krijgt één op de zeven vrouwen in Nederland borstkanker. Dat is een vrij hoog getal, dus des te belangrijker is het dat je leert om de signalen te herkennen. Er wordt aangeraden om eens per maand je eigen borsten te onderzoeken en dat kan op deze drie manieren.

Dit is belangrijk voor alle volwassen vrouwen.

Lijf

Een mammografie is de belangrijkste manier om borstkanker in een vroeg stadium te herkennen, maar natuurlijk onderga je die niet maandelijks. Daarom is het belangrijk om iedere maand je borsten te controleren. Zo leer je hoe je borsten normaal aanvoelen en weet je meteen wanneer er iets verandert en je misschien een knobbeltje voelt. Je kunt op drie verschillende manieren een zelfonderzoek uitvoeren.

Manier 1: onder de douche

Terwijl je conditioner staat in te werken kun je deze controle snel uitvoeren. Doe een arm omhoog en voel met je andere hand aan je borst. Gebruik je vingertoppen en begin bij de buitenkant van je borst, bij je oksel. Voel in een circulaire beweging de hele borst door lichtjes te drukken. Voel je een bult of knobbel? Dan is het wijsheid om even naar de huisarts te gaan.

Manier 2: voor de spiegel

Ga voor de spiegel staan met een ontbloot bovenlijf. Bekijk je borsten terwijl je armen langs je zij hangen. Til je armen daarna de lucht in om nog eens te kijken. Kijk of er dingen opvallen zoals bultjes, gekke rimpels of kuiltjes. Ook een verandering van je tepel kan een indicatie zijn. Doe je handen op je heupen en druk deze ferm aan om je borsten aan te spannen. Je borsten zullen nooit gelijk zijn, maar als een borst erg anders lijkt te rimpelen of opbollen, dan kan deze verandering een indicatie van borstkanker zijn.

Manier 3: liggend

Als je ligt, spreidt je borstweefsel zich gelijkmatig uit. Leg een kussen onder je rechterschouder en leg je rechterarm boven je hoofd. Gebruik je linker hand om met je vingertoppen in een circulaire beweging je borsten te voelen. Gebruik lichte, middelmatige en ferme druk. Knijp ook in je tepels om te kijken of er bultjes in zitten of er uitscheiding uitkomt. Herhaal aan de andere kant.

Bultje

Heb je een bultje in een van je borsten gevonden? Ga dan altijd naar de huisarts. Maak je niet gelijk te veel zorgen: acht uit de tien bultjes zijn niet-kwaadaardig. Wimpel het ook niet weg en laat het altijd even controleren door een arts!

Lees ook: De belangrijkste feiten over borstkanker die iedere vrouw moet weten

Wil je dit artikel bewaren? Pin ’t op Pinterest!

Bron: National Breast Cancer Foundation, borstkanker.nl | Beeld: Pixabay