Slapen met contactlenzen in? Dít is de reden waarom je het nooit moet doen!

contactlenzen slapen

Hoe schadelijk is het eigenlijk voor je ogen?

Vrouwen die contactlenzen dragen herkennen het vast. Geen zin om voor het slapen die lastige contactlenzen eruit te halen. En ach: ‘Een keertje slapen met je contactlenzen in kan vast geen kwaad, toch?’ Misschien denk je daar na het lezen van dit artikel voortaan beter over na. 

Maak jij je weleens schuldig aan het slapen met contactlenzen in?

Zuurstoftekort

Zelfs al is het eenmalig, ook dit kan schade aan de ogen aanrichten, zo zegt Kerry Assil, een oogarts uit Los Angeles. De reden? Het hoornvlies van het oog krijgt zuurstof binnen via de lucht. Slapen met contactlenzen in blokkeert grotendeels de zuurstof naar het hoornvlies. Helemaal ’s nacht wanneer je ogen gesloten zijn is de zuurstoftoename nihil, volgens Assil.

Bacteriën en infecties

Zodra er geen zuurstof bij het oog kan komen, zwelt het hoornvlies op. Hierdoor ontstaat een kleine opening tussen de bovenste oogcellen, waar gemakkelijk bacteriën door kunnen sluipen. Thomas Steinemann, woordvoerder van de Amerikaanse academie van oftalmologie zegt dat de kans op een infectie door deze bacteriën maar liefst zeven keer groter is. Ogen hebben niet hetzelfde immuunsysteem als het lichaam en daarom kan er op korte termijn snel een infectie in het oog ontstaan.

En een klein middagdutje doen dan? Kan het ook al kwaad wanneer je nog geen halfuurtje in de middag gaat slapen met je contactlenzen in? Ja, ook dit kan schadelijke gevolgen hebben voor je ogen. Assil zegt hierover dat je het kan vergelijken met Russische Roulette spelen of door een mijnenveld wandelen: het zwellen van je hoornvlies begint direct bij een zuurstoftekort en blijft duren zolang je oogleden gesloten zijn. Dus hoe langer je “speelt”, hoe riskanter het “spel”. Dus ook al doe je een kort middagdutje, er wordt aangeraden om tóch twee seconden de moeite te nemen om de lezen eruit te halen.

Noodgevallen

Heb je echt geen andere uitweg; wanneer je bijvoorbeeld onverwachts ergens moet overnachten en tijdens een lange vlucht? Dan is het raadzaam om de ogen extra te bevochtigen met oogdruppels wanneer je wakker wordt. Raak de ogen hierna niet aan, want priegelen naar een lastig los te krijgen lens kan ook het hoornvlies erg beschadigen.

Lees ook: Huh?! Je kunt je oogkleur voorgoed veranderen in maar 20 minuten

Dit bericht bewaren? Pin ‘m op Pinterest!

Bron: HLN.be | Beeld: Pixabay