Experts waarschuwen: loop in de zomer niet te veel op slippers

slippers

Hoe lang kunnen we onze zomerse slippers dragen zonder voetklachten te krijgen?

Lekker luchtig en makkelijk om bij het warme weer snel een paar slippers aan te schieten. Terwijl de één de slippers alleen in de tuin of op het strand draagt, vindt de ander het geen probleem om ook wandeltochten naar de ijskraam of het terras op het schaarse schoeisel af te leggen. We weten wel dat slippers niet veel steun bieden, maar hoe slecht is het dragen ervan nu echt voor onze voeten? En hoe kunnen we die schade beperken? Dit is wat je moet weten voordat je de flipflops weer uit de schoenenkast trekt.

“Net als roken”

Podotherapeuten – experts op het gebied van de gezondheid van de voet – zijn stellig: het dragen van slippers is niet goed voor je voeten. “Slippers dragen is net als roken. Vroeg of laat krijg je er waarschijnlijk problemen door,” vertelt podotherapeut Monique van der Kan aan NU.nl. Het dragen van slechte schoenen kan leiden tot serieuze voetklachten, met name overbelasting van de voeten.

Klachten na de zomer

Na de zomer kloppen steevast meer mensen bij podotherapeut Sandy Westerhof aan met voetklachten. “Ze hebben vaak kuitproblemen, pijn aan hun achillespees of hiel, of voorvoetklachten,” legt Westerhof uit aan NU.nl. Vaak blijkt dan dat deze patiënten een zomer lang op slippers hebben gelopen en is de oorzaak van die klachten dus gemakkelijk te achterhalen.

Niet te lang

Het advies luidt dan ook zeker om niet te lang op slippers te lopen. Aangezien een slipper niet aan je voet vastzit, moet je veel spiertjes in de voeten aanspannen om het schoeisel als het ware vast te klauwen. Voor korte duur is dit niet erg, maar wanneer je meer dan een uur per dag op slippers loopt, raken de spiertjes al snel overbelast. En daar kun je nog maanden na de zomer last van hebben.

Stevige slippers

Je doet al een hoop goeds voor je voet wanneer je de ‘slappe’ slipper inruilt voor een degelijker exemplaar. Slippers met een goedsluitend bandje, stevig voetbed, dikkere en onbuigzame zool en goede pasvorm kunnen je veel voetklachten besparen. Of kies voor sandalen: de extra bandjes geven de voetspieren net wat meer rust.

Lees ook: Kom maar op met die sandaaltjes: zo maak je je voeten zomerklaar

Bron: NU.nl | Beeld: Pexels