De sombere reden waarom het voor iedereen goed is om Disney-films te kijken

Disney-films
Waar Disney-films al niet goed voor zijn 

Wanneer het woord ‘Disney-films’ wordt genoemd, denken de meeste mensen meteen aan vrolijke liedjes, fantastische animatie en een goed einde. Desalniettemin zijn de Disney klassiekers soms behoorlijk duister en leert het ons hoe de held van het verhaal omgaat met onder andere de dood van een geliefde.

Klassiekers als The Lion King, Bambi en de nieuwkomer Frozen kunnen een kind of een volwassene helpen met het concept van de dood.

Onderzoek
Een studie die werd gepubliceerd in OMEGA – Journal of Death and Dying, deed onderzoek naar hoe de dood wordt afgebeeld in kinderfilms. De onderzoekers kwamen tot de conclusie dat de karakters in kinderfilms twee keer zo vaak dood gaan dan in films voor volwassenen. Iets wat eigenlijk heel belangrijk is. Waarom? Dat legt professor Kelly Tenzek van de Universiteit van Buffalo graag uit. “Deze films kunnen gebruikt worden om een gesprek te starten over lastige onderwerpen als de dood en doodgaan. Dit zijn belangrijke gesprekken om met kinderen te hebben.”

Disney
Disney draagt graag zijn steentje bij om dood bespreekbaar te maken en het is dan ook in veel films van de producent te vinden. Denk aan de dood van Bambi’s moeder, Assepoester die wees wordt, Simba die zijn vader verliest… Volgens de professor zouden Disney- en Pixar-films kinderen daarmee helpen, gezien het kinderen op een subtiele manier bewust maakt wat dood gaan inhoudt. 
“Disney- en Pixar-films zijn heel erg populair onder kinderen en volwassenen en een makkelijke manier om een gesprek over de dood te beginnen.” Volgens Kelly zijn Disneyfilms daarom goede films om te kijken als je als ouder een gesprek over de dood wilt beginnen als ze groter worden.

“De psychologische ontwikkeling van een kind is heel belangrijk en daar horen ook gesprekken bij over dit, een lastig, onderwerp. Het is niet de bedoeling om met een 3-jarige een gesprek over de dood aan te gaan, maar wanneer kinderen groter worden kun je aan de hand van een Disney-film de dood bespreekbaar maken bij je kinderen.”

Lees ook: om deze reden heeft koningin Elizabeth alleen op déze dag contant geld bij zich

Wil je dit artikel bewaren? Pin ‘m op Pinterest

Bron: Cosmopolitan | Beeld: Videostill