Ga je sporten? Dit moet je op het boodschappenlijstje zetten

Training-eten

Wat eet jij voor het sporten?

Voedsel speelt een belangrijke rol voor je training. Tijdens het sporten verbrand je namelijk een hoop energie en koolhydraten, en dan moet er wel genoeg voedingsstoffen in je maag zitten om te kunnen verbranden. Wat je vooraf, tijdens en na je training eet is dus het halve werk. Boodschappenlijstje paraat, want we vertellen je wat je voortaan in je winkelwagen moet gooien!

Voor de training

Je wil niet met een volle maag gaan sporten. Eet daarom een lichte snack met licht verteerbare koolhydraten en eiwitten. Hier krijg je volop energie van, en de eiwitten ondersteunen de spiergroei en het beschermen van je spieren. Goede snacks zijn bijvoorbeeld yoghurt met banaan, smoothie met yoghurt en fruit of havermoutpap met fruit. Tip: eet niet later dan dertig minuten voor de training. Hoe dichter je voor de training eet, hoe minder eiwitten en vezels je maaltijd moet bevatten. Anders sta je al snel aan de kant met maagpijn of misselijkheid.

Tijdens de training

Wanneer je training langer dan zestig tot negentig minuten duurt, kun je overwegen om tijdens de training je voedingsstoffen aan te vullen. De opslag van glycogeen in je lichaam, dit is de energiebron die tijdens het sporten wordt gebruikt, raakt namelijk uitgeput door het sporten. Kies dan voor een banaan of een energiereep.

Na de training

Na een intensieve training moet de opslag van glycogeen in je lichaam aangevuld worden. Eet daarom na je training licht verteerbare koolhydraten zoals fruit, crackers met pindakaas, chiapudding of een proteïneshake. Andere goede opties zijn een volkoren wrap met eieren en groenten of zilvervliesrijst met kip. Deze maaltijden maken je training nog efficiënter, waardoor je sneller resultaat gaat zien. Sla een extra snackje na de training daarom nooit over.

Lees ook: Sportschool? Met deze tips stap je er zelfverzekerd naar binnen

Bron: Women’s Health Magazine | Beeld: Pexels