Vrouw deelt subtiel symptoom van borstkanker dat vaak wordt genegeerd

borstkanker
Veel vrouwen zien dit symptoom van borstkanker over het hoofd

Volgens de Borstkankervereniging Nederland krijgt één op de zeven vrouwen in Nederland borstkanker. Een hoog getal, dus er wordt veel aandacht aan besteed. Zo legden we eerder al eens uit hoe je jezelf kunt onderzoeken op signalen van borstkanker. Maar, meestal wordt er geadviseerd om te kijken naar vreemde bobbeltjes, uitslag en warme, pijnlijke plekken in je borsten. Het symptoom dat deze vrouw had wordt vaak over het hoofd gezien, vandaar dat ze er een post op Facebook aan wijdde.

Dit signaal wordt vaak genegeerd.

Signalen

Het is van groot belang dat vrouwen maandelijks hun borsten controleren op onregelmatigheden en bultjes. Vreemde plekjes, bultjes of een verdikking kan namelijk op borstkanker wijzen. Een arts kan uitsluitsel doen, want hoewel acht op de tien bultjes goedaardig zijn, kan het voorkomen dat het knobbeltje dat jij voelt wel kwaadaardig is.

Kuiltjes

De vrouw in kwestie, Kylie Armstrong, vond geen knobbeltje, maar juist drie kleine kuiltjes aan de zijkant van haar borst. Ze had dit nog nooit eerder gezien en ging ermee naar de huisarts. De huisarts voelde ook geen knobbeltje, maar vertrouwde de zaak toch niet. Kylie werd doorgestuurd voor een mammografie, maar ook die gaf geen uitsluitsel omdat het niet goed te zien was. Uiteindelijk werd er een echo gedaan van haar borst, waardoor het duidelijk werd dat ze borstkanker had. De kanker zat diep in haar borst, tegen haar spier aan.

Wereld op de kop

De wereld van Kylie en haar familie stond op z’n kop. “We zijn in shock, we zijn emotioneel, soms gaat het goed, soms doen we alsof er niks aan de hand is, we proberen alle informatie op te nemen, we doen tests, we huilen, we gaan door,” schrijft Kylie in haar Facebookbericht. Met haar bericht wil ze andere vrouwen waarschuwen dat borstkanker zich ook kan uiten in de vorm van kuiltjes en andere veranderingen in de textuur van je borst. “Ga meteen naar je huisarts als je een verandering in je borst ziet. Het kan je leven redden,” sluit Kylie haar bericht af.

Lees ook: De belangrijkste feiten over borstkanker die iedere vrouw moet weten

Wil je dit artikel bewaren? Pin ’t op Pinterest!

Bron: Woman and Home | Beeld: Pixabay