14 symptomen van MS die vrouwen niet mogen negeren

MS bij vrouwen is te herkennen aan een van deze symptomen

Multiple sclerose, afgekort MS, is een ziekte van het centrale zenuwstelstel die de hersenen en het ruggenmerg beïnvloedt. MS blokkeert in feite de berichten die tussen de hersenen en het lichaam stromen. Vaak leidt dit tot zichtproblemen, spierzwakte, coördinatieproblemen, gevoelloosheid en denk- of geheugenproblemen. Maar liefst 2,3 miljoen mensen wereldwijd lijden aan deze verschrikkelijke ziekte en daarom is het hoognodig om de belangrijkste symptomen van MS bij vrouwen op een rijtje te zetten.

Er is geen remedie voor de ziekte, hoewel behandelingen de progressie van symptomen kunnen verminderen of vertragen.

1. Je voet valt steeds in slaap

Normaal gesproken krijg je alleen dat prikkelende gevoel als je te lang druk op je been hebt uitgeoefend, wat tijdelijk de bloedstroom naar je voet afsnijdt. Maar als je merkt dat je armen, benen, handen of voeten uit het niets gevoelloos of branderig worden of tintelend aanvoelen, dan kan dat een teken van MS zijn.

2. Je bent altijd moe

Je zult onvermijdelijk van die dagen tegenkomen dat je weleens vermoeid bent. Heb je echter last van plotselinge periodes van ernstige vermoeidheid die weken lijkt aan te houden? En verpest deze extreme vermoeidheid je dagelijkse vermogen om normaal te functioneren? Dan kan dit een symptoom zijn dat MS de zenuwen in de wervelkolom aantast. “Mensen met MS beschrijven hun vermoeidheid als overweldigend, waardoor zelfs eenvoudige taken moeilijk worden”, legt de Amerikaanse deskundige Costello uit. “Het is vaak niet in verhouding met de mate van je activiteit, het wordt niet beter door voldoende te slapen en werkt al helemaal tegen wanneer je oververhit raakt.”

3. Je menstruatie stopt

Elke ziekte die je immuunsysteem beïnvloedt, zo ook MS, kan amenorroe veroorzaken of het verlies van de menstruatie. Amenorroe is de afwezigheid van ten minste drie menstruele perioden in de vruchtbare leeftijd. Bij jonge vrouwen en meisjes en tijdens de overgang is dit niet ongebruikelijk. Af en toe een menstruatie missen, is geen groot probleem, want alles van stress, reizen tot de griep kan je voortplantingsstelsel tijdelijk niet synchroon laten lopen. Als je menstruatie echter langer dan drie maanden op rij uitblijft of als je cyclus onregelmatig wordt, is het tijd om met een arts te praten.

Bekijk de overige symptomen van MS op de volgende pagina.

Pagina 1/3