Vier stille tekenen die kunnen wijzen op een jodiumtekort

jodiumtekort

Vooral mensen die een speciaal dieet volgen en zwangere vrouwen kunnen hier mee te maken krijgen

Jodium is een belangrijke voedingsstof die ervoor zorgt dat je schildklier goed werkt. Deze klier is op zijn beurt weer van belang voor je zenuwstelsel, stofwisseling en de groei van kinderen. Voldoende jodium binnenkrijgen door je voeding is daarom noodzakelijk voor een goede gezondheid en die van jonge kinderen. In Nederland komt een jodiumtekort gelukkig weinig voor, maar mensen met speciale diëten  en zwangere vrouwen moeten oplettend zijn. Deze symptomen kunnen op een tekort wijzen.

Voeding

Jodium is van nature te vinden in zuivelproducten, eieren, zeevis en zeewier. Het element wordt ook aan bepaalde voedingsmiddelen toegevoegd, met als belangrijkste voorbeelden keukenzout en bakkerszout. Daardoor krijgen de meeste mensen voldoende jodium binnen via brood of een hartige maaltijd. Biologisch brood of zelfgebakken brood bevat niet altijd gejodeerd zout. Ook mensen die vanwege een allergie of speciaal dieet helemaal geen brood eten of een zoutarm dieet volgen, moeten hun jodiuminame in de gaten houden. Herken je een van onderstaande tekenen? Dit kan een signaal zijn dat je niet voldoende jodium binnenkrijgt.

Moe of somber

Wanneer je niet voldoende jodium binnenkrijgt via je eten, wordt de productie van schildklierhormonen verstoord. Door deze verstoring kun je je moe voelen, last hebben van verstoppingen, minder spierkracht hebben, plotseling veel aankomen en je somber voelen.

Droge huid, dun haar, sneller koud

Ook dunner wordend haar, een droge huid en het sneller koud hebben zijn tekenen dat je schildklier niet meer optimaal werkt door een jodiumtekort. Vooral vrouwen lopen hier een groter risico op, met name na de overgang.

Minder productief

Kun je minder goed focussen en heb je het idee dat je minder productief bent dan normaal? Opnieuw is dit een symptoom van een tekort aan schildklierhormonen. De werking van je hersenen wordt door dit tekort verstoord, waardoor je werk en concentratie er onder kan lijden.

Vergrote schildklier

De schildklier ligt niet diep in het lichaam, waardoor we een vergroting van de klier aan de oppervlakte kunnen zien. Door een jodiumtekort kan de schildklier opzwellen. We voelen dit als een vergroting aan de onderkant van de hals. Door deze zwelling kun je ook het gevoel krijgen dat je moeilijker kunt ademhalen en kunt slikken, vooral wanneer je ligt.

Zwangerschapsproblemen

Voldoende jodium binnenkrijgen is essentieel tijdens de zwangerschap. Het element is namelijk nodig voor een goede ontwikkeling van het kindje en een tekort kan zelfs leiden tot geestelijke handicaps bij de baby. Zwangere vrouwen en vrouwen die borstvoeding geven hebben daarom meer jodium nodig. Voor zwangere vrouwen en mensen met een speciaal dieet bestaan er verschillende soorten jodiumtabletten om voldoende van het element binnen te krijgen.

Bron: Voedingscentrum, The Healthy | Beeld: Pexels