Test: zó weet je of je last hebt van osteoperose

botten

Zijn jouw botten aan het ontkalken?

Osteoporose is een nare aandoening aan de botten. Meestal sluipt het erin en heb je niets door dat je het hebt, totdat je een van je botten breekt. Het komt vaker voor dan we denken. Er vroeg bij zijn is erg belangrijk, want dankzij voeding, beweging en medicatie kun je deze botontkalking afremmen en erger voorkomen. 

Met deze test weet jij hoeveel risico je loopt om osteoporose te krijgen.

Botontkalking
Bij osteoporose worden relatief meer bot afgebroken dan dat het wordt aangemaakt. Iedereen krijgt op hogere leeftijd last van bontontkalking, maar sommige mensen ervaren dit proces veel eerder dan anderen. Ben je een vrouw in de overgang? Dan is het belangrijk extra goed op te letten omdat deze vrouwen een beduidend hoger risico op botbreuken loopt. Wanneer een vrouw in de overgang zit maakt het lichaam minder oestrogeen aan. Deze hormonen zijn erg belangrijk voor de opbouw van nieuw botweefsel. Niet schrikken, maar liefst 80 procent van alle osteoporotische botbreuken komt bij vrouwen voor

Test
Het is lastig te voorspellen wanneer en in hoeverre iemand osteoporose krijgt. Toch kunnen bepaalde factoren, zoals erfelijkheid, de kans op botontkalking vergroten. Door deskundigen is een lijst gemaakt. Scoor je in de onderstaande tabel een 4 of hoger? Dan is het belangrijk om een afspraak te maken bij de huisarts. Vervolgens kan je worden doorverwezen om de botdichtheid te laten meten.

Risicofactor Risicoscore
Je weegt minder dan 60 kilo of hebt een BMI lager dan 20 1
Je bent ouder dan 60  jaar 1
Je bent ouder dan 70 jaar (dan score van 60 niet meetellen) 2
Je hebt na je 50ste een botbreuk gehad 2
Je vader of moeder heeft een heupfractuur gehad 1
Je hebt een verminderde mobiliteit (4 weken of langer niet kunnen lopen) 1
Je hebt reumatoïde artritis 1
Je bent meer dan 1 keer gevallen in de afgelopen 12 maanden 1
Je hebt een van deze aandoeningen: diabetes, COPD, inflammatoire darmziekte (ontsteking aan de darm),verhoogde schildklierwerking of epilepsie 1
Je gebruikt glucocortioïden (prednison) 4

Vermindering
Regelmatige lichaamsbeweging stimuleert de aanmaak van botweefsel. Wandelen, traplopen, joggen, tuinieren en touwtjespringen; dit alles kan al helpen om botontkalking te verminderen. Om botten te versterken zijn fietsen en zwemmen iets minder geschikt. Zorg daarnaast dat je voldoende vitamines binnenkrijgt, en dan met name vitamine D, vitamine K en calcium. Eet bijvoorbeeld veel groene groente zoals broccoli, spinazie, boerenkool en spruitjes.

Lees ook: Dit kan de reden zijn dat je niet afvalt, terwijl je wél onder je caloriebehoefte eet

Dit bericht bewaren? Pin hem dan op Pinterest

Bron: Osteoporose Vereniging, Margriet | Beeld: videostill, YouTube