Tips tegen de winterdip: zo krijg je tijdens de donkere dagen meer energie

winterdip

Weg met die stress

Gisteren was het 21 december, de donkerste en kortste dag van het jaar. Ook de dagen daaromheen zijn echter guur, koud, donker en deprimerend. De zon is maar enkele uren aanwezig, wat je productiviteit en je energiepeil beïnvloedt. Een winterdip ligt bij veel mensen op de loer. Er zijn echter meerdere dingen die je kunt doen om een winterdip te bestrijden en meer energie te krijgen. We zetten ze voor je op een rij.

1. Zorg voor voldoende beweging en pauze

Zeker in de tijd waarin we nu leven kan het lastig zijn om elke dag voldoende te bewegen. Dit is echter wel heel belangrijk voor je gezondheid, zowel fysiek als mentaal. Vooral als je de hele dag (achter een bureau of aan de keukentafel) zit, is het belangrijk om regelmatig korte pauzes in te lassen. Door een paar keer per dag even een stukje te lopen, zorg je ervoor dat je aan de aanbevolen dertig minuten per dag komt. Haal je dat gedurende de dag niet? Maak dan ’s avonds een rondje door de buurt. Daarmee verbeter je je spijsvertering én beweeg je voldoende: win-win!

2. Creëer een solide slaapritme voor jezelf

Tijdens je slaap ontspant je brein en wordt stress verdreven. Als je te weinig slaapt, is dat zowel fysiek als mentaal niet goed voor je. Het kan je meer stress en angst opleveren, je humeur negatief beïnvloeden en ervoor zorgen dat je gedurende de dag minder geconcentreerd bent. Kortom: het levert je een stevige winterdip op. Wat kun je doen om voor een goede nachtrust te zorgen? Allereerst is het belangrijk dat je elke dag ongeveer op hetzelfde tijdstip gaat slapen en wakker wordt. Zorg er ook voor dat je je bed alleen associeert met slapen: ga er dus niet met je laptop zitten werken en kijk er geen heftige actiefilms.

Een andere belangrijke tip is om alcohol, cafeïne, sigaretten en te veel eten te vermijden voor je gaat slapen. Ook is het geen goed idee om vlak voor het slapengaan te gaan sporten, omdat je daardoor juist stofjes aanmaakt die je wakker houden. Zorg er tot slot voor dat je hoofd leeg is op het moment dat je naar bed gaat, zodat je niet wakker ligt door allerlei gedachten of dingen die je nog moet doen. Wat goed helpt, is om een notitieboekje op je nachtkastje te leggen en daarin al je gedachten van je af te schrijven.

3. Drink genoeg water

Niet alleen slaap en beweging hebben invloed op je concentratievermogen, ook water speelt een belangrijke rol. Mensen die te weinig water drinken, worden eerder slaperig en hebben minder focus. Ook kunnen ze minder goed omgaan met stress. Door elke dag een aantal glazen water te drinken, voorkom je dat stress en slaap de overhand krijgen. Je bent dan zo productief mogelijk gedurende de dag.

4. Hanteer de tweeminutenregel van Olenski

Bij een winterdip hoort ook het gevoel dat je niks gedaan krijgt en dat het allemaal niet opschiet. Gelukkig heeft Olenski daar iets op bedacht: de tweeminutenregel. Deze regel houdt in dat je taken die minder dan twee minuten in beslag nemen meteen doet. Dit wordt gezien als een effectievere methode dan het maken van to do-lijstjes. Het geeft je het gevoel dat je in korte tijd veel hebt bereikt, het bespaart je tijd en het levert je een stuk minder stress op.

Lees ook: Met deze tips voorkom je een vitamine D-tekort in de winter

Bron: Libelle | Beeld: Unsplash, Toa Heftiba