8 tips die kunnen helpen tegen eenzaamheid

eenzaamheid tips

Deze tips kunnen je helpen om een eenzaam gevoel tegen te gaan

Eenzaamheid kan voor veel mensen lastig zijn. Het hoeft namelijk niet te betekenen dat je geen vrienden en familie om je heen hebt. Het kan bij iedereen weleens voorkomen dat je je gewoonweg eenzaam voelt en niet weet hoe je met deze gevoelens om kan gaan. Wees ervan bewust: je bent echt niet de enige die zich zo voelt. Er zijn een aantal tips die je kunnen helpen om je minder eenzaam te voelen.

1. Oorzaak

Om erachter te komen waarom je je eenzaam voelt, is het belangrijk om jezelf eerst een paar vragen te stellen. Deze vragen kunnen de oorzaak van je eenzaamheid vaststellen. Heb je de oorzaak in kaart gebracht, dan kun je verder werken naar een oplossing. Om te beginnen kun je jezelf deze vragen stellen:

  • Op welke momenten voel je je het meest eenzaam?
  • Wat mis je op dit moment aan contacten in je leven?
  • Is er iets dat je zou willen veranderen aan je huidige situatie?

2. Ontdek je passies

Het is belangrijk om je passies en/of hobby’s te ontdekken en of je deze met iemand kunt delen. Door dit over jezelf te ontdekken, haal je jezelf uit je comfortzone en probeer je misschien wel iets dat compleet nieuw voor je is. Denk aan fotograferen, sporten of tekenen. Heb je je passie ontdek? Dan is de stap naar een cursus of club veel makkelijker. Daarnaast leer je direct nieuwe mensen kennen die dezelfde interesses hebben als jij. Genoeg gesprekstof dus!

3. Ga de deur uit

Sinds de komst van social media lijkt het alsof iedereen een perfect leven heeft. Door jezelf te vergelijken met deze ‘perfecte levens’, kun je jezelf eenzamer voelen dan ooit. Nu ben je natuurlijk niet direct genoodzaakt om alle apps van je telefoon te verwijderen, maar het kan al veel helpen door je telefoon weg te leggen en de deur uit te gaan. Ga een stukje wandelen, ergens koffie drinken of boodschappen doen. Dit kan je helpen om even je hoofd leeg te maken en je uit de sleur te halen.

Lees de andere vier tips om eenzaamheid tegen te gaan op de volgende pagina.

Pagina 1/2