Cardio of krachttraining: waarmee kun je het beste je training beginnen?

Cardio krachttraining

Sportexperts geven advies

Gewapend met je handdoekje en gevulde waterfles stap je de sportschool binnen. Je kijkt vertwijfeld rond naar alle loopbanden, crosstrainers, kettlebells en halters die daar op jou staan te wachten. Waar moet je in hemelsnaam beginnen? Eerst een stukje joggen op de hometrainer, of meteen doorlopen naar het krachthonk om daar wat gewichten de lucht in te gooien?

Zo haal je het meeste uit je work-out.

Cardio versus krachttraining

Het kan nog best lastig zijn om te bepalen waarmee je je sportsessie het beste kunt beginnen. De meeste sporters kiezen ervoor om eerst hun hartslag omhoog te brengen door middel van cardio, pas daarna gaan ze verder met het zwaardere krachtwerk. Maar is dit eigenlijk wel de goede volgorde, of kun je het beter omdraaien? Wij moeten eerlijk bekennen dat we op dit gebied maar wat aanklooien. Gelukkig zijn er een aantal sportexperts die ons precies kunnen vertellen hoe we onze work-out in moeten delen. Wij geven daar voortaan maar gehoor aan!

Focus

Hoe zit het precies? Uit onderzoek bleek dat mensen die voorafgaand aan hun krachttraining gingen fietsen of hardlopen, minder gewichten konden heffen dan sporters die startten met krachttraining. Een logische uitkomst, zo vindt personal trainer Eric Bowling. Hij legt uit: ”Als je eerst je krachttraining doet is je focus beter, waardoor je goed nadenkt over de juiste manier van gewichtheffen”, legt hij uit aan HLN. ”Wanneer je krachttraining zou uitvoeren na je cardio, ben je al buiten adem en is je focus minder. Hierdoor denk je minder na over een correcte uitvoering van je krachtoefeningen. De vermoeidheid kan er dan voor zorgen dat je eerder blessures oploopt.”

Calorieën

Wist je dat je ook meer calorieën verbrandt wanneer je start met krachttraining? Sportfysioloog Marta Montenegro legt aan Women’s Health uit hoe dat kan. ”Gewichtstraining is een anaerobe oefening. Dat is een oefening waarbij je korte uitbarstingen van energie hebt, waarvoor je geen extra zuurstof nodig hebt om in te ademen. Door je work-out hiermee te beginnen, is je energievoorziening al flink gedaald op het moment dat je op de loopband gaat staan. Om deze energiepeil op gang te houden, gaat je lichaam vet verbranden. Zo verbrand je dus ook na het sporten meer calorieën.

Uitzondering

Toch zijn er uitzonderingen. Wanneer je je fitter wilt voelen, kan het soms wel goed zijn om te beginnen met cardio. ”Door eerst een beetje te fietsen of joggen, kun je je spieren voorbereiden en kan de bloedtoevoer naar de grote spiergroepen die je gebruikt vergroten”, vertelt sportarts Sarah Merrill. Ook hangt de volgorde van je work-out af van het doel dat je hebt. ”Wil je vooral aan je conditie werken, dan is het zeker een goed idee om te starten met cardiotraining. Als je bijvoorbeeld traint voor een race en eerst gewichten heft in plaats van je cardiotraining afwerkt, kan je uithoudingsvermogen er zelfs op achteruitgaan.”

Lees ook: Sporten is het effectiefst op dit tijdstip

Wil je dit artikel bewaren? Pin ‘m dan op Pinterest!

Bron: Women’s Health, HLN | Beeld: Pexels