Met dit trucje van het Voedingscentrum wordt gezond eten makkelijker

Voedingscentrum

Dit moet vol te houden zijn

Na een periode van vrij ongezond eten -denk aan Kerstmis en oud en nieuw- kan het best lastig zijn om je goede voornemen, gezonder eten, vol te houden. Het Voedingscentrum wil je een handje helpen en deelt daarom dit trucje.

Het Voedingscentrum raadt eetwissels aan.

Verandering

Als je op je voeding let, betekent dat heus niet dat je helemaal geen ongezonde dingen meer mag eten, maar helaas houdt het wel in dat je er bepaalde voedingsmiddelen voor moet laten staan. Elke dag pizza eten of witte pasta is dan ook niet aan te raden. De Schijf van Vijf is een goede richtlijn voor een gezond eetpatroon. Keek jij eerder nooit naar de Schijf van Vijf? Dan helpt het niet om van de een op de andere dag je voedingspatroon rigoureus om te gooien. Het is namelijk moeilijker om je aan grote veranderingen te houden dan aan kleine veranderingen. Daarom raadt het Voedingscentrum aan om steeds kleine veranderingen te maken in je voedingspatroon door middel van de zogenoemde Eetwissel.

Eetwissel

Wat een Eetwissel inhoudt? Je vervangt een minder gezond product door een vullender en gezonder product. Start jij de dag bijvoorbeeld met een witte boterham? Ruil die boterham om voor een volkoren boterham. Als je hieraan gewend bent, kun je weer kritischer kijken naar wat je op de boterham doet. Koos je eerder altijd voor Nutella? Smeer er nu iets als 100 procent natuurlijke pindakaas op. Zo kun je elke keer weer een stapje maken naar een gezondere levensstijl.

Kleine stappen

Het Voedingscentrum laat op hun website weten hoe belangrijk het is om kleine stappen te maken in het veranderen van je dieet. “Gezond eten is best een uitdaging, voor iedereen. Het zit ‘m in je gewoontes, die pas je niet 1-2-3 aan. Want grote veranderingen hou je moeilijker vol, zet daarom kleine stapjes.” Daarom vinden ze het zo belangrijk om gebruik te maken van Eetwissels. Zo laat het Voedingscentrum weten dat je bij elke wissel al beter voor jezelf kiest een voor het milieu.

Voorbeelden van eetwissels:

Vind je het lastig welke producten je makkelijk kunt wisselen? Het Voedingscentrum noemt de volgende voorbeelden:

  • Ruil een croissant in voor een mueslibol
  • Kies in plaats van chips voor ongezouten noten
  • Vervang een witte boterham voor een volkoren boterham
  • Wissel vla in voor vers fruit
  • Drink in plaats van een frisdrank water
  • Neem in plaats van witte pasta een volkoren pasta
  • Ruil ham in voor een gekookt eitje

Lees ook: Niet aan beginnen: het Pioppi dieet is niet goed voor je

Wil je dit artikel bewaren? Pin ’t op Pinterest!

Bron: Voedingscentrum | Beeld: Unsplash