Deze 6 voordelen van sporten blijven nog lang na je workout doorwerken

voordelen sporten

Een getraind lichaam is niet het enige dat je eraan overhoudt

Veel mensen doen aan sport voor een goed figuur en om zich lekkerder in hun vel te voelen. De voordelen van lichamelijke activiteit houden echter niet op bij een sterker en gespierder lichaam. Regelmatig bewegen kan je hele levensstijl ten goede veranderen, en zo haal je nog uren na het sporten voordelen uit je workout. Wij zetten deze zes onverwachte voordelen van sporten voor je op een rijtje.

1. Je krijgt een goed humeur

Last van spanning, stress of een slecht humeur? Sporten kan hier bij helpen, zowel op de lange als op de korte termijn. Tijdens je workout maakt je lichaam namelijk endorfine en andere geluksstoffen aan, waardoor je je direct een stuk beter gaat voelen. Volgens de wetenschap zal je na een aantal weken of maanden sporten in het algemeen vrolijker en goedgehumeurd zijn. Daarnaast kun je zo opgaan in de sport die je doet, dat het een goede afleiding is van negatieve gedachten. En daarmee houden de voordelen voor je brein nog niet op: sporten versterkt ook het deel van je hersenen waar je geheugen en concentratie geregeld worden. Zo krijg je niet alleen een strakker, maar ook een slimmer lichaam!

2. Je slaapt beter

Dagelijkse beweging kan een positieve invloed hebben op je slaapritme. Niet alleen vallen mensen die overdag actief zijn geweest meestal gemakkelijker in slaap, ook is de kwaliteit van hun nachtrust beter. Door te sporten stap je dus juist energieker je bed uit de volgende dag.

3. Je bent een betere partner en vriend(in)

Iedere keer als je besluit om je hardloopschoenen aan te trekken, je yogamat uit te rollen of een (online) workout te volgen, kies je voor jezelf. Door te sporten maak je tijd voor jezelf vrij en kies je ervoor om lekkerder in je vel te zitten. En je bent niet de enige die daar baat bij heeft, want ook de mensen in je omgeving kunnen de vruchten plukken van jouw workout. Doordat je je vrolijker en gezonder voelt, kun je er ook beter zijn voor je partner en vrienden. Sporters zijn bijvoorbeeld vaak geduldiger en minder geïrriteerd in de omgang met hun naasten.

4. Je drinkt meer water

Dat voldoende water drinken goed voor je is, zal vast niet meer als een verrassing komen. Genoeg glazen binnenkrijgen is echter niet altijd even makkelijk, maar sporten kan je helpen om daar verandering in te brengen. Tijdens het sporten verlies je veel vocht in de vorm van zweet, waardoor je meer dorst krijgt. Hierdoor grijp je vanzelf sneller naar een glas water en profiteer je van alle gezondheidsvoordelen die daarbij komen kijken.

5. Alledaagse taken worden makkelijker

Van boodschappen tillen tot de ramen zemen – alle dagelijkse klusjes worden makkelijker in een sterk lichaam. Dankzij je betere conditie plof je niet meer op de bank nadat het huishouden is gedaan, maar hou je nog energie over. Moeiteloos door je takenlijst heen komen wordt dus een stuk eenvoudiger als je sport.

6. Je verbetert je houding

Bij veel sporten, van Pilates to hardlopen, moet je goed op je lichaamshouding letten. Hierdoor wordt je je meer bewust van je lichaam, en dit kan ook positief doorwerken als je niet aan het sporten bent. Mensen die sporten leren zichzelf makkelijker een gezonde lichaamshouding aan en zitten rechtop, wat veel nek- en schouderklachten kan helpen voorkomen. 

Lees ook: Dít zijn de voordelen van sporten tijdens je menstruatie

 Bron: Well+Good | Beeld: Unsplash