Wat is een zogeheten ‘zwangerschapsneus’?

zwangerschapsneus

En bestaat het echt?

Dat je lichaam wat verandert als je zwanger bent, dat weten we allemaal. Je krijgt ineens een bolle buik, je enkels kunnen wat gaan opzetten en je gezicht kan mogelijk wat voller worden. Maar nu gaat er op TikTok weer een trend viraal waarbij de zogeheten ‘zwangerschapsneus’ centraal staat.

#PregnancyNose

#PregnancyNose gaat helemaal viraal op TikTok, maar wat betekent het eigenlijk? Wie geïnteresseerd is in TikTok-video’s waarbij zwangere vrouwen centraal staan, heeft het vast wel een keertje voorbij zien komen op hun For You Page: de zwangerschapsneus. Zwangere vrouwen delen massaal before en after foto’s van hun gezicht, waarop duidelijk te zien is dat hun neus is gegroeid. Zij beweren dat dit komt doordat ze zwanger zijn, maar is dit ook echt zo?

@gabyfer.s Lit me sentía cómo squidward😭 #pregnancynose #pregnant ♬ Devil Eyes – There I Ruined It

Grote kans

Volgens dr. Rachel Neal, verloskundige bij Physicians for Reproductive Health, is de kans groot dat dit echt zo is. “Zwangerschap verandert je lichaam op zoveel manieren dat het moeilijk is om je een scenario voor te stellen waarin ik, als arts, iemand zou kunnen voorbereiden op alles wat er zou kunnen gebeuren”, vertelde ze aan Jezebel. Neal heeft veel zwangere vrouwen behandeld die behoorlijk goedaardige, vrij ongevaarlijke veranderingen aan hun lichaam ervaarden. En ja, de veelbesproken zwangerschapsneus heeft ze hierdoor ook al een paar keer voorbij zien komen.

Theorieën

En als je je afvraagt waarom sommige vrouwen een zwangerschapsneus kunnen krijgen tijdens hun zwangerschap, kan je nog lang blijven zoeken naar een antwoord. Volgens Lynae Brayboy, MD, FACOG en Chief Medical Officer of Clue, is er namelijk nog geen duidelijk antwoord op. Wel zijn er een aantal theorieën. “Er zijn meldingen dat het een combinatie is van hoge niveaus van hormonen uit de placenta en immuunveranderingen of gevoeligheden voor allergenen zoals huisstofmijt”, vertelt ze in gesprek met Popsugar. Volgens Lynae kan de toename van het hormoonniveau er tijdens de zwangerschap voor zorgen dat de bloedvaten verdwijnen, waardoor er meer bloed naar andere delen van het lichaam stroomt. Dit zorgt er dus ook voor dat er meer bloed naar je neus kan stromen wat uiteindelijk zorgt voor die virale ‘zwangerschapsneus’.

Lees ook: ‘Is het erg dat ik mijn 20-jarige dochter niet in huis neem nu ze zwanger is?’

Artikel bewaren? Pin hem op Pinterest!

Bron: Vriendin | Beeld: Pexels